Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Adaptacija: Kako je starom stanu udahnut novi život

Advertisement

Da bi vaš dom bio prijatan i savremen, nije vam neophodan stan u novogradnji. Ovo je primer kako može da izgleda rekonstuisan stan u zgradi građenoj početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs izveo je kompletnu adaptaciju dvosobnog stana od 51 m² u Novom Sadu. Potreba za doradom rasporeda prostorija nije postojala – funkcija je uobičajeno dobro rešena u zgradama zidanim početkom osamdesetih – adaptacija je počela štemanjem zidova, vađenjem podova i kompletnom zamenom dotrajalih instalacija vodovoda, kanalizacije i struje.

Zbog relativno male visine plafona stana –svega 2,48 metra – postojeći luster sa sredine prostorije pomeren je u ugao.

Ukoliko želite vizuelno da povećate visinu prostorije izbegnite centralno postavljenu rasvetu koja stvara osećaj nižeg plafona.

Kako bi bio zadovoljen potreban nivo rasvete, postavljene su i nadgradne spot-svetiljke iznad televizora.

Prilikom renoviranja stana, velika stavka u budžetu predstavljaju parket i stolarija. U ovom prostoru stari parket zamenjen je brodskim podom u boji prirodnog hrasta proizvođača Galeković.

Na najveći, severni a samim tim i vrlo hladan zid dnevne sobe, postavljena je gipsana niša ispunjena termoizolacijom. Pored funkcionalnosti, ova niša daje karakter i pečat celoj dnevnoj sobi jer je u njenu unutrašnjost postavljen prirodan kamen osvetljen LED trakom. U osi niše smešten je četvorosed iz salona Prostorija.

Što se tiče dnevne sobe, kompeletan nameštaj izrađen je po meri. Police su kombinacija bojenog medijapana (MDF) u beloj boji i furnira prirodnog hrasta. Crvena boja, iako se pojavljuje samo na detaljima, kao što je štof na fotelji ili vaze, vrlo je upečatljiva i daje enterijeru preko potrebnu dinamiku. Klub-sto u dnevnoj sobi zapravo je staro parče nameštaja iz 1924. godine kojem je restauracijom vraćen stari sjaj. Pored orginalnog stola izveden je još jedan identičan, u bojenom MDF-u. Kako bi se utoplio enterijer, ispod stočića je postavljen beli čupavi tepih iz Galerije podova.

U savremenim enterijerima često je jedan deo stana namenjen radu od kuće. Stoga je odlučeno da se deo prilično velike, dnevne sobe (oko 25 m²) pretvori u radni kutak za dve osobe. Radni sto je smešten ispred velikog prozora ispod kojeg se kriju stari dobri liveni radijatori.

Kao dodatni izvor osvetljenja, postavljena je stona LED lampa Kelvin italijanskog proizvođača Flos iz salona Light System Design. Uz radni sto, koji je pravljen po meri, pridružene su plastične bele stolice čuvenog dizajnera Eamesa. Ove stolice neprolaznog dizajna uklapaju se, takoreći, u svaki stil enterijera.

Stan ima sjajan raspored prostorija, pa se u kuhinju s trpezarijom može ući i iz hodnika, ali i dnevne sobe. Trpezarija je odvojena od dnevne sobe kliznim staklenim vratima koja je fiksirana za plafon, tako da na podu nema neugledne šine.

Glavni izazov u kuhinji bio je kako napraviti što više mesta za odlaganje. Zato je ceo jedan zid iza vrata urađen kao plakar u braon univeru dubine 40 centimetara. Takođe, niša prema trpezariji iskorišćena je za smeštanje ugradnog frižidera pored kojeg se nalazi džambo plakar. Sve je to upakovano u bojeni medijapan (MDF), kuhinjski elementi takođe su izvedeni od univera, s tim što su viseći elementi u bojenom medijapanu.

Izvor: gradnja.rs/

loading...

Vaš komentar na članak: