8 načina kako koristiti alkoholni ocat u kućanstvu

Prijatelj u kuhinji, pomoćnik u čišćenju

Police trgovina nude nam na izbor široku paletu proizvoda za čišćenje, koji nam taj beskonačni posao olakšavaju i ubrzavaju. Zbog toga katkad zaboravljamo na prirodna sredstva koja nalazimo u drugim dijelovima trgovine, na policama s prehrambenim proizvodima, a mogu nam biti vrlo korisni pomoćnici i u čišćenju. Pročitajte kako vam ocat može konkretno pomoći:

1) Uklanja kamenac

Alkoholni ocat s lakoćom uklanja hrđu s manjih metalnih predmeta. Dovoljno je na kratko staviti u lonac s kipućim octom metalne predmete i potom dobro isprati. Uz to, ocat se može koristiti i za uklanjanje nakupina kamenca u vašem aparatu za kavu, perilici posuđa ili na glavi tuša koja će nakon par minuta namakanja u vrućem alkoholnom octu blistati kao nova.

2) Čisti mikrovalnu bez ikakvog napora

Pomiješajte pola šalice alkoholnog octa i pola šalice vode u staklenoj posudi te zagrijte u mikrovalnoj pećnici. Isparavanje koje pritom nastane pomaže pri odstranjivanju mrlja pa je dovoljno samo ukloniti posudu i prljavštinu obrisati papirnatim ručnikom.

3) Neutralizira začine u hrani

Pobjeglo vam je previše soli ili ste ubacili žličicu ljute paprike viška? Bez brige, dodavanjem alkoholnog octa možete ublažiti okus jela i spasiti planiranu večeru za prijatelje.

4) Omekšava tkaninu

Alkoholni ocat može djelovati i kao omekšivač s kojim boje ne blijede. Dodajte pola šalice octa u bubanj perilice i on će omekšati vaše rublje i ukloniti ostatke deterdženta koje jednostavno ispiranje ne uspijeva otkloniti.

5) Uklanja mrlje od znoja

Mrlje koje se ispod pazuha pojavljuju zbog korištenja antiperspiranta mogu uništiti vašu omiljenu košulju ili bluzu. Riješite ih se tako što ćete prije pranja poprskati alkoholni ocat po mrljama, a one će nakon idućeg pranja nestati.

6) Tjera mrave

Ocat također uklanja mirisne tragove koje mravi ostavljaju kako bi drugim mravima otkrili izvore hrane. Riješite se dosadnih kukaca uz ovaj jednostavni trik. Mjesta na kojima ste ih vidjeli poprskajte mješavinom alkoholnog octa i vode u jednakom omjeru.

7) Produžuje život ubranom cvijeću

Možda zvuči čudno, ali je provjereno istinito: dodavanjem dvije do četiri žlice alkoholnog octa u vodu možete znatno produljiti životni vijek cvijeća u vašoj vazi.

8) Suzbija korov

Nisu vam potrebni skupi herbicidi kako biste se riješili tvrdoglavih korova u vašem vrtu. Za suzbijanje daljnjeg rasta korova ipak je dovoljan i običan alkoholni ocat koji će u potpunosti osloboditi vaš vrt od tih neželjenih nametnika.

Izvor: zena.ba

Vaš komentar na članak: