5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

So – nezamenljiv proizvod u kuhinji. Ali, ne znaju svi da ovo sredstvo poseduje veoma široki spektar upotrebe, kako prenosi portal uspesnazena.com. Postoji mnogo načina korišćenja soli u domaćinstvu. Narednih 5 saveta biće zanimljivi i aktuelni za svaku domaćicu.

Specijalna sredstva i aktivni sastojci koštaće vas više, sem toga nisu uvek tako efikasni kako nas ubeđuju reklame. Vekovima proverena so, neće nas izneveriti.

5 načina na koje možete iskoristiti so u vašem domaćinstvu:

Dezinfekcija i pranje sunđera.

Suđeri, koje se koriste u domaćinstvu, prepuni su mnogobrojnim štetnim bakterijama. Da biste ih se rešili, operite prljav sunđer, isperite ga u sapunici a zatim ga pokvasite u koncentrovanom rastvoru soli i vode na 2-3 sata. Nakon toga izgledaće kao nov.

Za blistavo belu kadu.

Ako je vaša kada izgubila prvobitnu belinu, koristite so! Pomešajte so sa terpentinom (1:1), stavite rukavice, nanesite smesu na sunđer i istrljajte kadu. Isperite toplom vodom.

Očistite odvod.

Ako se začepio odvod u kadi ili lavabou, potrebno je očistiti cevi. Uzmite 1 čašu sode bikarbone i 1/4 čaše soli, promešajte i istresite u začepljen odvod. Zatim sipajte još 1/2 čaše sirćeta. Posle 15 minuta otvorite slavinu sa vrućom vodom na otprilike 30 sekundi.

Gašenje pozara u tiganju.

Ako se slučajno zapali ulje u tiganju, nema potrebe za panikom. Sipajte so iz pakovanja direktno u tiganj, da biste ugasili vatru.

Očistiti grejnu ploču pegle.

Bilo kakve naslage sa pegle možete ukloniti uz pomoć soli. Sipajte so na papir, ili staru pamučnu krpu i počnite da peglate vrućom peglom, blagim pritiskanjem. Tamne fleke i prljavština će se lepiti za so, ostavljajući grejnu ploču vaše pegle čistom. Prenosi Femina.

 

Izvor: uspesnazena.com

Vaš komentar na članak: