24/12/2014 | Featured,Uređenje | Komentari

4 jeftina načina da uljepšate stan

1. PREKREČITE ZIDOVE

Promjena boje zidova je bez sumnje najefektnija promjena koju ćete izvesti brzo i jeftino. Pri tom, boje presudno utiču na veličinu prostora – od manjeg prave veći, a od većeg intimniji i prijatniji. Svjetle boje povećavaju prostor, a tamne ga smanjuju, te će od vaše sposobnosti da se igrate kontrastima umnogome zavisiti krajnji rezultat. Ako sami krečite, obavezno nabavite osnovni alat, a kada je riječ o bojama, najčešće se koriste poludisperzije ili disperzije.

2. PROMJENITE RASVJETU

Pravilna upotreba rasvjete oplemeniće vaš radni i životni prostor. Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi čine pri opremanju stana jeste da neku prostoriju osvjetle samo jednim tipom rasvjete. Izbor najčešće pada na lustere ili plafonjere, ali prije nego što posegnete za novčanikom, trebalo bi da znate da diskretna svjetlost podne ili stone lampe stvara daleko izraženiji osjećaj topline nego direktna svjetlost lustera. Takođe je važno da umjesto cijele prostorije osvjetlite njene pojedinačne dijelove na osnovu aktivnosti koje se u njoj dešavaju. U uglove trpezarije stavite visoke lampe, na komode u dnevnoj sobi male stone lampe, a pored kreveta u spavaćoj sobi zidne lampe koje daju diskretnu, prigušenu svjetlost.

3. PROŠETAJTE NAMJEŠTAJ

Vaša dnevna soba izgledaće potpuno drugačije ukoliko samo promjenite raspored namještaja u njoj. Prije nego što krenete u akciju, sve lijepo isplanirajte i izmjerite, ali se držite i nekih osnovnih pravila: nemojte blokirati vrata i prozore, i pokušajte da vam što manje namještaja stoji naslonjeno na zid. Efekat će biti još veći ukoliko kupite nove jastuke i presvlake za garnituru.

4. ROTIRAJTE TEPIHE

Ogromni tepisi koji se prostiru kroz cijelu sobu odavno su prevaziđeni, tako da u većini stanova caruju manji tepisi i staze. Em su lakši za održavanje, em ih lako možete šetati iz prostorije u prostoriju. Na primjer, okrugli tepih iz trpezarije možete prebaciti u dnevnu sobu koja će automatski izgledati drugačije. Ukoliko se pak odlučite na kupovinu novih tepiha, birajte one nepravilnih oblika i modernih dezena.

Izvor: duplex.ba

Vaš komentar na članak: