18/09/2014 | Featured,Uređenje | Komentari

20 savršeno uređenih kvadrata u Novom Vinodolskom

Čak pet godina tročlana obitelj iz Zagreba tražila je apartman na moru koji bi im najbolje odgovarao. Važno im je bilo nekoliko parametra – da se apartman nalazi u blizini mora i plaže, da se prodaje po povoljnoj cijeni – i ono najvažnije, da im ‘sjedne’ na prvu. To se ipak nije dogodilo, ali je priča u konačnici ispala jako dobra. – Prvi put kad smo ušli u ovaj apartman, svi smo ostali, blago rečeno, u šoku. Izgledao je jako mali i skučen, a osim golih bijelih zidova, u njemu se nalazio još samo krevet na kat. Činilo se je jako deprimirajuće i kao da ništa neće stati u njega.
Zeleni zidovi

No, iz nepoznatih motiva odlučili smo mu dati šansu i malo-pomalo stvorili smo pravu malu oazu za uživanje – smiju se vlasnici i dodaju kako je olakotna okolnost bila što se u apartmanu nije trebalo ništa adaptirati već su bili potrebni tek manji građevinski radovi i dobar plan uređenja. – Obojali smo zidove u zeleno kako bi prostor dobio dašak svježine, stavili bijele grilje na balkonska vrata i prozore, postavili tendu na terasu te ga uredili u nekom svom stilu – ističu.

Zadatak pametnog i uspješnog uređenja nije bio nimalo lagan jer apartman ima samo 20 četvornih metara unutar kojih se nalaze hodnik, kuhinja, dnevna soba koja je ujedno i spavaća i hodnik te terasa od 6 četvornih metara. – Morali smo paziti na baš svaki detalj kako ne bismo zabrazdili u kič ili kako se slučajno ne bi dogodilo da jedna stvar pretjereno odskače od druge. Unatoč tome, guštali smo u svemu što smo radili, a cijela priča je dosta dugo trajala jer smo uređivali i kupovali po principu – kako nešto vidimo i kako nam se nešto svidi – objašnjavaju.

Namještaj je zbog prostornih ograničenja većinom rađen po mjeri. Jedan od zahtjevnijih zadataka, jer je trebalo uklopiti kuhinju sa svim potrebnim aparatima (pećnica, hladnjak i keramička ploča za kuhanje), a zatim i šank, stol i stolce te kauč na razvlačenje u ležaj i ormar s komodom. Posebna pažnja posvetila se odabiru detalja (škrinje, svijećnjaci, okviri za slike, šalice i tanjuri…) koji, tvrde vlasnici, ponekad puno više određuju prostor od konkretnijih komada.

Drvo je uvijek prvo

- Stolci u kuhinji su dizajnera Yamakawa čija je poznata rečenica: ‘Mi ljudi smo još uvijek dio Prirode. Težimo uživanju u prirodnom životu, želimo zadržati nešto od prirode i ljudskosti. Ratan je odgovor na naša nastojanja. On je, bez sumnje, izvorno prirodan. I stopostotne ručne izrade.’

Općenito u prostoru korištene su natur zemljane boje koje smiruju jer je ipak ovo apartman za odmor, a kako smo zaljubljenici u šumu, drvo je uvijek naš broj 1 za uređenje doma pa je tako bilo i prilikom uređenja ovog apartmana – pričaju vlasnici. Glavna soba prepuna je originalnih detalja, poput stola na postolju šivaće mašine sa staklom, a u njoj isto tako dominiraju uglavnom prirodni materijali, a od boja bež, odnosno zemljani tonovi.

Iskoristiti stare stvari

- Neobični detalji ono su što čine ovaj apartman posebnim. Jako se ponosimo prastarim lampašem koji su koristili željezničari prije stotinjak godina, a nama u apartmanu sada služi kao fenjer u noćnim satima provedenim na terasi. Zgodan detalj je recimo i stolnjak koji je izvorno hrvatski i rukom rađen davnih dana. Volimo iskoristi naizgled nepotrebne stvari. Mi u njima vidimo nešto zanimljivo, poput limenke od graha koju bi bacili u smeće, a mi smo je ukrasili špagom te nam je poslužila kao posuda za drvene kuhače, a staklenka od pekmeza na kuhinjskom elementu služi kao vaza sušenoj lavandi – otkrivaju.

Izvor: domidizajn.jutarnji.hr

Vaš komentar na članak: