UREĐENJE I ULJEPŠAVANJE DVORIŠTA: Kako da vam trava bude NAJZELENIJA U KOMŠILUKU

Sađenje trave nije neki komplikovan posao, ali ako se budete pridržavali jasnih smjernica vaša trava će sigurno biti najbogatija i najzelenija u komšiluku.

trava-dvoriste (1)

Travu je najbolje da sadite na proljeće ili na jesen kako bi travnjak bio najljepši. Ukoliko sadite travu na proljeće, ne koristite proizvode za kontrolu korova. Odložite upotrebu takvih proizvoda dok novi travnjak ne pokosite najmanje 3 puta.

Za jesenje sijanje trave , pratite iste mjere predostrožnosti za suzbijanje i kontrolu korova, kako biste dozvoli travi da iznikne prij nego što stigne zima i niske temperature.

5 savjeta za uređenje dvorišta ili bašte

Idealno dvorište je ono koje je uređeno tako da bude kutak za uživanje i odmor, a da bi to bilo mora da ispuni nekoliko osnovnih uslova. Zato slijedite ovih sedam osnovnih savjeta.

1. Kupite najbolje sjeme

Divan travnjak može da izraste samo od najboljeg semena. Za najbolje rezultate, odnosno za najbolji travnjak, neophodno je i najbolje sjeme i zato nemojte da štedite.

2. Pripremite zemljište

trava-dvoriste (3)

Za sadnju novog travnjaka:

Odstranite gornjih 5 cm zemljišta. Sklonite prepreke (štapove, kamenje, itd) sa površine predviđene za sadnju. Razbijte velike grudve zemlje. Izbegavajte previše fino zemljište, malo grumenje je prihvatljivo.

Izravnajte površinu zemljišta gdje ćete saditi, pogotovo dijelove gde se voda skupljala. Nađubrite zemljište nakon sadnje, početnim đubrivom.

Ne koristite pesticide protiv korova prije ili poslije sadnje.

Za presijavanje postojećeg travnjaka:

Pokosite travu što je kraće moguće i odstranite gornja 2 cm zemljišta na ogoljenim mestima.Odstranite smetnje i prepreke, osušenu travu i poravnajte zemljište.

Koristite postojeće zemljište – dodata zemlja može sadržati seme korova u sebi. Nađubrite nakon presijavanja sa početnim đubrivom.

3. Posadite sjeme trave

Razbacajte sjeme rukom da bude podjednako raspoređeno. Izbjegavajte pretrpavanje sjemena jer tada dolazi do “borbe” za mjestom i hranljivim materijama. Trava na mjestima gdje je nabacano previše sjemena može biti slaba i tanka.

trava-dvoriste (4)

4. Prekrijte sjeme zemljištem

Lagano i nježno pograbite zemljište, tako da svega 2 cm zemljišta prekriva seme. Dodajte neki od proizvoda za zadržavanje semena na mestu i održavanje vlažnosti.

5. Često zalivajte

trava-dvoriste (5)

Održavajte površinu gdje ste posadili travu vlažnom.

Zalivajte pomalo i učestalo – bez natapanja, bar jednom dnevno dok nova trava ne poraste par cm. Zalivajte novu travu redovno kako biste održavali korijen zdravim i vlažnim.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: