Spušteni plafoni od gipsa (ideje za dnevni boravak)

Spušteni plafoni od gipsa, odnosno od gipsanih ploča se zbog svojih prednosti sve češće praktikuju kako u novogradnji tako i kod obnove stambenog prostora. Preporučuju se kao odlično rješenje za oblaganje oštećenih plafonskih površina ali i da bi umanjile zapreminu prostorija sa visokim plafonima kako bi se uštedjelo na troškovima za grijanje.

Osim toga, vrlo su estetski i na poseban način će ukrasiti svaki enterijer, naročito prostran dnevni boravak.

plafon1

Vrste spuštenih plafona

Spušteni plafoni mogu biti vatrootporni, otporni na vlagu, zvučno i toplotno izolovani, akustični, dekorativni …

Plafonska obloga od gipsa, može se učvrstiti za drvene letve ili za konstrukciju od pocinkovanih čeličnih profila. Ova podkonstrukcija se postavlja na noseći plafon ili se dovodi na željenu visinu uz pomoć čeličnih žica.

plafon2

Prije postavljanja montiranja tabli jednostavno se sprovode sve potrebne vodovodne, kanalizacione i električne instalacije koje su važne ako ćemo gipsane ploče kombinovati sa ugradnim sijalicama odnosno, ako će rasvjeta biti uključena u konstrukciju spuštenog plafona. U medjuprostoru dva plafona postavlja se izolacija (zvučna ili toplotna).

Gips, odnosno rigips ili knauf, kombinovan sa zvučnom i toplotnom izolacijom, obezbjeđuje visoku udobnost i jak estetski doživljaj. Vrlo brzo, uz pomoć ovih materijala možete potpuno promijeniti izgled prostorije. Gipsani radovi traju relativno kratko, pa ćete za kratko vrijeme, dobiti recimo potpuno novi dnevni boravak.

plafon3

Težina od svega 11 pa do 15kg/m2 materijala za oblaganje, skoro i da ne opterećuje objekat. Za zaštitu od požara, ako izaberete drvenu konstrukciju, poželjno je ugraditi protivpožarne gips table.

Prednosti gipsanih plafona

Minimalni gubitkom visine zida od 4-5 cm , prilagodjavanje i brzo nivelisanje,

Lak transport materijal i jednostavno bojenje površina,

Velika sposobnost gipsa u regulaciji vlage u vazduhu i kvalitetna zvučna izolacija.

plafon4

Dnevna soba i ideje za spuštene plafone

U zavisnosti od prostora i površine dnevnog boravka, na raspolaganju su vam mnoga rješenja za uljepšavanje ili svojevrsno renoviranje plafonske površine.

Zanimljivi elementi uredjenja kao što su kaskade ili lukovi i ugrađene svjetiljke zahtevaju samo odredjenu visinu plafona. Mininalna visina tavanice trebalo bi da bude 2,85 metara kako bi mogli da ga “spuštate”. U suprotnom rizikujete da dobijete skučen prostor.

Možete se odlučiti i za spuštanje samo nekih dijelova plafona kao što je plafon iznad ugaone garniture na primjer koja će dodatno dobiti na osvjetljenju ako vaš spušteni plafon ima ugradjene sijalice.

Za jači estetski utisak u dnevnom boravku, odlučite se za polukružne lučne plafone koji se izvode savitljivim pločama a spoj zida i plafona ispunjava se bijelim akrilom. Takodje, željeni kutak dnevnog boravka mogu uljepšati kaskade polukružnog oblika.

Od knaufa se mogu praviti i dekorativni zidovi, pregradni zidovi, barovi, estetski ukrasni detalji po zidovima.

Lako i jednostavno bojenje plafona od gipsa omogućeno je jer je njihova površina glatka pa nije potrebna dodatna obrada površina prije bojenja. Iskoristite ovu pogodnost, i obojite vaš spušteni plafon u boju koja će se uklopiti u Vaš dnevni boravak. Možete praviti i kombinacije više boja.

plafon5

Cijena

Gradnja ravnog spuštenog plafona sa neophodnim materijalom i uslugom majstora je između 12 i 15 eura za kvadratni metar.

Kaskade sa indirektnim osvjetljenjem kreću se oko 10 eura za dužni metar.

Halogene svjetiljke u zidu koštaju oko 800 dinara po komadu za obične, pa do 2.500 dinara za ekskluzivnije svjetiljke .

Poznati i renomirani proizvodjači materijala za spuštanje plafona čiji se proizvodi mogu naći na domaćem tržištu su Rigips, Bohor ili Bekament.

Izvor: saznajlako.com

Vaš komentar na članak: