SAVJETI ZA UREĐENJE DJEČIJE SOBE: Detalji koji NE KOŠTAJU MNOGO, a tope srca svih mališana

Jedna od najljepših obaveza svakog roditelja je opremanje dječije sobe. Bilo da se radi o potpunom opremanju novim namještajem ili o izmjenama u već uređenoj sobi, ovom poslu se prilazi sa posebnom pažnjom.

Foto: lakbdesign/fergusandme via Foter.com / CC BY

Foto: lakbdesign/fergusandme via Foter.com / CC BY

Kako odrastaju, mijenjaju se i njihova interesovanja i želje, pa je, s vremena na vrijeme, potrebno izvršiti i neke promjene u njihovom malom carstvu.

Nismo često u mogućnosti da zamijenimo cijeli namještaj, ali manje promjene mogu zadovoljiti i vas i djecu.

Najbolje je ako u sam proces stvaranja idealnog prostora za male genijalce uključite i njih same. Zato pustite mašti na volju i ne sputavajte kreativnost kako bi kutak vaših mališana bio baš po njihovoj, a i po vašoj mjeri.

Zidovi kao iz mašte

Promjenom boje zidova može se postići najveći efekat u sobi. Cijelu sobu prekrečite u istu boju ili samo jedan zid u drugačiju nijansu i promjena je velika, nekada i sama dovoljna da osvježi prostor. Ako želite da dodatno ukrasite zidove, kupite naljepnice sa omiljenim animiranim junacima ili nekim drugim dezenima, a ukoliko ste daroviti za crtanje, možete i sami nacrtati nešto originalno.

U ponudi se mogu naći razne vrste boja koje su pogodne za šaranje po zidu. Smislite zajedno sa vašom djecom šta bi još moglo da se uradi po ovom pitanju. Možda da napravite galeriju od njihovih radova ili uramite neke od vama dragih slika i tako uvijek imate podsjetnik na nezaboravne trenutke. Djeca brzo odrastaju, a fotografije će vas stalno vraćati u neke od faza njihovog odrastanja.

Namještaj

Ukoliko niste u mogućnosti da priuštite novi namještaj, dovoljno bi bilo da već postojeći razmjestite drugačije i dobićete potpuno novi koncept. Farbanje nekih dijelova može doprineti još većoj promjeni. Ako imate na raspolaganju komad namještaja iz neke druge prostorije koji bi mogao da se uklopi u dječiju sobu, možete ga upotrijebiti.

Zavjese i tepih

Ulaganje u zavjese nije veliko, a može donijeti veliki efekat. Zamijenite staru zavjesu novom, sa motivima koji se dopadaju vašoj djeci ili jednostavno zamijenite joj mjesto sa zavjesom iz neke druge sobe. Tepisi u dječijoj sobi se dosta habaju, jer se djeca na njemu igraju, a često znaju i da prospu boje ili hranu. Zato birajte manje tepihe ili čak staze kako bi mogli češće da ih perete i istresate, ali i zamijenite novim. Promjenom tepiha moguće je postići potpuno novu atmosferu u prostoriji.

Nova posteljina

Proizvođači posteljina prate trendove kada su želje djece u pitanju. Najčešći motivi koje mališani vole su oni iz crtanih filmova. Osim posteljine i običan prekrivač sa najdražim likom ili u navijačkim bojama omiljenog sportskog kluba u kombinaciji sa jastučetom oduševiće vašu djecu.

Prostor za odlaganje igračaka i stvari

Kako biste napravili dodatni prostor za igračke ili neke druge sitnice, nije potrebno da kupujete i dodatni namještaj. Ako postoji slobodan prostor ispod kreveta, eto odličnog mjesta za smještaj kartonskih ili plastičnih kutija koje će biti u boji koja preovladava u sobi. Izgledaće lijepo i dekorativno, a biće i korisno.

Ostali detalji

Ono što još može doprinijeti promjeni izgleda sobe su svakako sitnice. To mogu biti igračke na koje ste zaboravili ili predmeti koje je vaše dijete samo napravilo, suveniri sa putovanja i slično. Stavite ih sve u jedan kutak i time završite preuređenje prostora za svoje mališane. Oni će biti oduševljeni novim ambijentom, a i vi, jer ste im ispunili žeju
sa sasvim malo ulaganja.

Izvor: dnevno.rs

Vaš komentar na članak: