SAVJETI PRAVIH BOTANIČARA: Diašija je idealna za balkone okrenute ka zapadu!

Diašija je izuzetno atraktivna biljka idealna za viseće korpe, ali i žardinjere, a prelijepa je kada se nekoliko boja kombinuje u saksiji.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ovo je savršena cvjetnica za balkone okrenute ka zapadu, jer voli sunce i neće joj smetati velika vrućina. Izuzetno bujno raste, a raskošne su i viseće istojeće forme. Cvjetovi se mogu naći u raznim bojama i svim nijansama bijele, roze, crvene, tamno bordo, ali i žute i narandžaste. Cvjetovi su sakupljeni u grozdaste cvasti.

Diašija koja ako se sadi u bašte jednogodišnja, a ukoliko je u saksiji i prezimi u zastakljenom prostoru postaće višegodišnja biljka. Najpopularnija vrsta kod nas je diašija elegans koja se gaji kao jednogodišnja biljka i ima krupne grozdaste cvjetove jarkih boja okrenutim nagore. Međutim, diašija barberae je idealna za viseće saksije. Viseće forme mogu da dostignu dužinu i do 80 centimetara. Prilično je robusna i bujno cvijeta.

Da bi bogato cvjetala u ljeto i jesen potrebno joj je svijetlo, ali ne mjesto koje je neprestano pod suncem. Prija joj srednje vlažno i rastresito tlo. Zemlja ne smije da se potpuno isuši. Korisno je orezati je sredinom ljeta jer se tako postiže da u toku godine ima još jedan talas bujnog cvijeta.

Ukoliko se sije sjeme dijašije u baštu sije se u rano proljeće, a reznice se mogu uzimati i ožiljavati čak i u ljetnjem periodu. Cvjetovi su sterilni, ne treba očekivati sjeme i naredne godine će morati ponovo da se sadi.

Pošto je obožavaju puževi treba je saditi u visećim saksijama ili držati na visini. Vole je i pčele i leptiri. Izuzetno lijepo se kombinuje sa dalijama, muškatlama i krupnim perenama.

Zaliva se odstajalom vodom. U supstrat prije sadnje treba umješati sporootpuštajuće đubrivo. Treba je prihranjivati vodorastvorljivim đubrivima pri svakom trećem zalivanju.

Izvor: novosti.rs

Vaš komentar na članak: