Posadite rajski vrt koji se sam održava: Ovo cvijeće zahtijeva minimum pažnje!

Ne morate provoditi sate i dane u okopavanju, obrezivanju ili pljevljenju da biste uživali u zelenilu i cvijetnom dvorištu, dovoljno je samo da posadite pravo cvijeće.

cvijece-dvoriste2

April je idealan za sadnju cvijeća pa se pripremite da sada posadite ono koje će se narednih mjeseci samo održavati.

Toplije zore, kao i zemljište i vazduh u aprilu spasiće biljke koje bi mraz inače “pokosio”, dok će voćke u aprilu da ukopaju korijenje kako bi dovoljno ojačalo da se obezbjedile vodom i tokom ljetnih žega.

Za baštovane koji nemaju vremena da provode sate u baštama, a htjeli bi da uživaju u cvijeću, idealan izbor je cvijeće zvano prkos.

Postoji nekoliko vrsta ovog cvijeća, sve ima nevjerovatno lijep cvijet i što mu je zemljište “jalovije” i suvlje ono raste i cvjeta punom snagom.

To je najčešće puzavica koja naraste do 10 cm visine cvate crvenim, ružolikim cvatom. Iako je jednogodišnja biljka, baca toliko sjemena da ga je gotovo nemoguće iskorijeniti, čime je i zaslužio ime. Proljeće je idealno za sjetvu ili sadnju brojnog cvijeća, ali i grmova: magnolija će se vrlo lako primiti u proljeće. U prvoj godini tražiće nešto više brige poput zalijevanja, ali nakon toga sve što je potrebno je da je obrežete prije zime.

Prije ikakvog proljetnjeg preobražaja vrta, prvo ga raščistite od otpalog lišća i korova. Navodnjavati ga možete i sa crijevom probušenom na mjestima uz bilje ili bocom čije grlo zabijete u zemlju.

Kako biste privukli leptire posadite kadifu. Lako se prima i ima divan okrugli cvijet. Leptire će mamiti i iberis (ognjica, snježak), zahvalna trajnica koja uspjeva na kamenitom tlu, a cvate gustim bijelim cvjetovima.

Aroniju možete da sadite u martu ili aprilu. Veoma lijepo se prima na našem tlu. Širi se korijenom i može da zamjeni živu ogradu. Raste i do 2 metra u visinu, a kada procvjeta ima nevjerovatne ružičaste cvjetove iz kojih kasnije izrastu sočni plodovi koji se mogu brati od avgusta do oktobra. Ova biljka zahtjeva minimum pažnje, a daje toliko mnogo.

Ako ste željni hladovine i obožavate drveće posadite čemprese koji će osim dekorativnog svojstva priuštiti vam i svjež vazduh. Njihovo zelenilo će istaći ostalo cvijeće u dvorištu.

Izvor: 24sata.hr

Vaš komentar na članak: