Novi ugođaj života – Zimski vrtovi i terase (FOTO)

Vaše terase i vrtovi zimi mogu ponovno oživjeti, a vama dati novu dimenziju boravka na otvorenom.

dvorista-zima

Zimsko je vrijeme za većinu otvorenih prostora kao što su otvorene i poluotvorene terase te vrtove mrtvo doba godine. Razlog je vrlo jednostavan – prehladno je za duže boravke na takvim mjestima.

No, to ne mora biti tako. Sve više dizajnera eksterijera u svojim idejnim projektima predviđa mogućnost boravka na otvorenim prostorima i u hladnim jesensko/zimskim mjesecima. No, kako bi bilo moguće uživati na svježem zraku, potreban je izvor topline koji će zagrijati hladne ruke i noge, ali i pružiti spoj ugođaja zimskog boravka u prirodi, te udobnosti, odmora, opuštanja uz toplinu otvorene vatre.

Zimske grijane terase mogu se činiti stvar prestiža, ali to nikako ne mora biti tako. Naravno, sve ovisi o željama, potrebama i mogućnostima. U načelu vam je dovoljno staro korito od roštilja, gusana posuda ili peć, ili pak zidani roštilj na pogodnome mjestu, s kojega će se širiti toplina.

No, uz samu toplinu, cilj je postizanje željenog ugođaja u kojem ćete vi, vaša obitelj i prijatelji željeti provesti određeno vrijeme.

Evo nekih zanimljivijih ideja i mogućnosti.

Jednostavne samostojeće peći

Ovaj oblik vjerojatno će većini biti najprihvatljiviji oblik, ne samo zbog cijene, nego i zbog mobilnosti posuda i peći za loženje vatre. Većina će se sigurno složiti da su drva i ugljen sigurno najekonomičniji način zagrijavanja područja zimskog vrta, a sigurno daju i onaj prirodni ugođaj, koji plinske peći ne daju u toliko mjeri. No, to ne znači da one za određene prostore nisu možda pogodnije i praktičnije, posebno mjesta gdje ne smije biti dima.

Izvor: zena.hr

Vaš komentar na članak: