NAPRAVITE RAJ ZA SPAVANJE: Ako želite MIRAN SAN vaša soba bi trebalo DA IZGLEDA OVAKO

Ako želite da brzo utonute u san i da dobro spavate, bitno je da se pridržavate sledećih (jednostavnih) pravila higijene sobe u kojoj ćete provesti gotovo trećinu svog života…

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

KADA IDETE NA SPAVANJE – ZAMRAČITE SOBU

Stručnjaci tvrde da je ljudsko telo programirano da spava u mračnom okruženju. Svetlost sprečava proizvodnju melatonina, hormona koji vam prirodno pomaže da utonete u san. Čak i kad zatvorite oči, vaše telo registruje svetlost kroz očne kapke, i na taj način vaš mozak će biti zbunjen – da li je dan ili noć – i neće proizvoditi melatonin.

Neka u spavaćoj sobi bude mračno koliko vam to dozvoljavaju prilike (obzirom na to kakve zavese/roletne imate, imate li širom otvoren prozor i sl.). Idealno je zamračiti spavaću sobu do te mere da je toliko mračno koliko možete podneti, a da se ne spotičete na predmete kada hodate.

SPAVAĆA SOBA NE SME BITI PRETOPLA

Idealna temperatura za spavanje je od 18 do 22 stepena, a kada su u pitanju topli dani, od pet do 10 stepeni niža od uobičajene dnevne temperature. Naime, temperatura tela prirodno opada dok tonemo u san, pa hladnija spavaća soba može ubrzati proces uspavljivanja i pomoći boljem snu.

NEKA BUDE TIHO

Ako je vaša spavaća soba žrtva neželjenih zvukova saobraćaja, mačijih zavijanja ili napada kiša i vetrova, dobri prozori ili čvrste zavese mogli bi ublažiti zvukove. U protivnom, razmislite o tome da pre spavanja pustite CD sa nekom umirujućom muzikom, te ga postavite da se isključi za 30 minuta ili koliko vam već treba da se uspavate.

Neočekivani neželjeni zvukovi nisu dobri, jer vas ometaju dok prelazite iz jedne faze spavanja u drugu, a posebno kad tonete u san.

VAŠ KUTAK ZA SPAVANJE MORA BITI OPUŠTAJUĆI

Na kraju evo i najtežeg zadatka: iz spavaće sobe bi trebalo izbaciti sve što nije u njenoj glavnoj ulozi spavanja ili vođenja ljubavi, kao i sve nepotrebne stvari. Dakle, bilo kakve sprave za vežbanje, televizor, računar, kao i bilo koji predmet koji vas podseća na obaveze ili stres.

Sobu okrečite bojama koje volite, ali koje smiruju (plava, zelena, roza…) krevet neka bude najdraže mesto na koje ste ikad legli u životu, jastuci, pokrivači i posteljina od ugodnih i prozračnih materijala, a nered neka za tu sobu bude nepoznanica.

Izvor: avaz.ba

Vaš komentar na članak: