25/07/2016 | Kuhinja,Uređenje | Komentari

MAKSIMALNO ŠTEDLJIVO: Iskoristite baš sav prostor u kuhinji

Ovi savjeti idealni su za male kuhinje u kojima se teško snalazite, ali ni vlasnicima raskošnih i velikih kuhinja neće smetati da imaju više prostora za sve što im je potrebno u spremanju maštovitih specijaliteta.

mala-kuhinja-kockica

Neka vrata svih ormančića dobiju dvostruku namjenu

Zalijepite nekoliko kukica na unutrašnje dijelove vrata, kako biste mogli da okačite mjerice, krpe, rukavice za rernu ili dodatke za mikser. Takođe, možete da nalijepite i plastične kutije ili koverte, kako biste u njih odložili daske za sjeckanje ili recepte. Dvije šipke nalik onima za sušenje peškira u kupatilu mogu vam pomoći da skladištite poklopce sudova, a nalijepljene tegle na vratima su savršeno mjesto za začine.

kuhinja-vratanca-kolaz

Bočnu stranu frižidera pretvorite u planer

Potrebno vam je nekoliko stvari kako biste frižider dodatno iskoristili. Još ako je pored njega zid – na konju ste, što bi rekao naš narod! U tom uglu su vam onda dovoljne četiri drvene kutijice za račune, časopise i poštu, plastična kutija za brošure kako biste u njoj držali spisak za kupovinu, na primjer, kao i teglica ili čaša pričvršćena za zid u kojoj ćete držati olovke koje inače neprestano gubite.

oznaka

Ispod sudopere – kese za smeće i sredstva za čišćenje

Kese za smeće možete narolati na držač za ubruse koji ćete pričvrstiti unutar radnog elementa na kome se nalazi sudopera, tako ćete uštedjeti prostor u fiokama gdje ih inače držite, a ormarić pod sudoperom biće mnogo korisniji nego ranije. Takođe, nabavite nekoliko plastičnih kadica koje ćete držati na samom dnu ormana, a u njih poređajte hemijska sredstva za čišćenje, sunđere, rukavice… Tako ćete imati bolji pregled.

sudopera-kolaz

Imajte u vidu da neke firme već prodaju fioke sa takozvanim ispunama – što za esajg, što za šerpe, ali i za kante ispod sudopere.

Ispunite neobične šuplje prostore

Kupili ste nov frižider i sad vam između njega i zida “zjapi” rupu od nekoliko centimetara? Nervira vas to jer se skuplja prašina koju je teško pokupiti? Rješenje je jednostavno. Napravite uzanu policu koja će biti dubine tih nekoliko centimetara (kolika je rupa), a na njenom dnu montirajte točkiće kako biste je lako ugurali između frižidera i zida. To neće biti polica za šerpe, lonce i poklopce, ali tu vam mogu biti svi začini, ulja i konzervirana hrana.

kuhinja-fioke-kolaz

Ukoliko pravite kuhinju po mjeri i ostane vam desetak centimetara prostora u nizu radnih elemenata, konsultujte se sa stolarom i nabavite žičane fioke za flaše koje možete lako izvlačiti i njima još lakše iskoristiti prostor.

Takođe, ako je kuhinja mala ali relativno visoka, napravite kuhinjske elemente koji će dosezati do plafona i na najviše police stavite nešto što najrjeđe koristite.

Stolari obično rade kuhinjske elemente na nogicama, uz plastične maske koje se mogu skinuti. No, porazmislite malo o plitkim fiokama u najnižem dijelu kuhinje, koje se otvaraju jednostavnim guranjem (P2O ili Push to Open mehanizmi), u kojima možete držati plehove i tiganje.

Malo mjesta na radnoj ploči?

Ništa lakše. Tradicionalni držač noževa eliminišite i zamjenite ga magnetnom štanglom koja će vaše noževe čuvati na zidu. Zid dodatno možete iskoristiti i pomoću tanke šipke sa kukicama (nalik na karnišnu), na koju možete okačiti cjediljke, kutlače, šolje, makaze… sve što ima rupicu za kačenje.

kuhinja-kacenje-sudova-kolaz

Samo za društvu u ćošku…

U malim kuhinjama uglovi znaju da budu najgori drugari. Njih je nekada bilo teško iskoristiti, pa su domaćice tu gurale stvari koje su im bile najmanje potrebne. Danas nam tehnologija i nove ideje olakšavaju posao, pa tako ugaonu kuhinju možete da osmislite da vam uljepša život. Jednostavno, u ugao stavite ugaone fioke, police na okretanje ili baš tu montirajte grijnu ploču, cijeli šporet ili sudoperu.

ugao-kolaz

Naravno, ako ništa, uvijek možete da napravite cijelu kuhinju u jednom ormanu!

orman-kuhinja-kolaz

Izvor: srbijadanas.com

Vaš komentar na članak: