07/05/2017 | Kuhinja,Uređenje | Komentari

Koliko košta nova kuhinja: sve o izboru materijala i modela za potpunu adaptaciju kuhinje (FOTO)

Ukoliko ste se odlučili za pravljenje nove kuhinje postoji par koraka koje treba da učinite kako bi krajnji rezultat bila kuhinja kakvu ste poželjeli!

kuhinja (1)

Da bi znali šta vas može očekivati prilikom izvođenja nove kuhinje, kao i koliko košta njena izrada po mjeri, pročitajte kratak postupak i cijene.

1. Projektovanje

Najbitniji korak prilikom pravljenja kuhinje jeste njena dobra organizacija. Oblik kuhinje zavisi od dimenzija prostorije. Najčešće su kuhinje u obliku slova “L”. To znači da su kuhinjski elementi raspoređeni duž dva zida koja se spajaju u uglu. Pored ove, postoje jednoredne, dvoredne i kuhinje u obliku slova “U”.

Dimenzije jednog kuhinjskog elementa su uglavnom 60×60 centimetara. To znači da je ovaj prostor potreban za smještanje frižidera, šporeta, sudopere i mašine za suđe. Naravno, dimenzije mogu da budu i manje u zavisnosti od odabranog električnog elementa ali ovaj modul dimenzija 60×60 vam može poslužiti za organizaciju u prvom trenutku. Ukoliko je prostor za ugradnju kuhinje mali – pogledajte kako organizovati kuhinju dužine svega 1,8 metara.

Interiors of a kitchen

Visina donjih elemenata kuhinje se postavlja na visinu od 85 do 90 cm dok je prostor između donjih i gornjih elemenata uglavnom 60 centimetara. Raspored kuhinjskih elemenata nacrtajte na papir ili zid i obeležite potreban položaj struje za svaki od projektovanih kuhinjskih elemenata. Moguće je da ćete morati pred postavku pločica doraditi položaj utičnica u kuhinji.

2. Izbor pločica

Bitno je da stil kuhinje uskladite sa izgledom zidnih i podnih pločica. Za klasične drvene kuhinje odgovaraće pločice sa oborenim ivicama i fugom dok modernim komadima više leže pločice sa lasersko sječenim ivicama kod kojih je fuga skoro neprimetna. Umjesto pločica, na zid je moguće postaviti staklo, drvene ili metalne obloge.

view into modern kitchen

3. Izbor materijala za kuhinju

Cijena kuhinje zavisiće najviše od odabranog materijala za pravljenje kuhinje. Kuhinje izvedene od univera su najpovoljnije i njihova cijena se kreće od 150 do 300 eura po dužnom metru. Ukoliko se odlučite za kvalitetniji materijal: MDF, odnosno medijapan cijena je od 300 do 500 eura po dužnom metru dok su najskuplje kuhinje od drveta: 400 do 550 eura.

kuhinja (4)

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: