07/01/2018 | Uređenje | Komentari

Kako izbjeći retro izgled sa smeđim namještajem

Smeđa boja je nepravaziđen klasik kada je izbor boje namještaja u pitanju.

smedji-namjestaj (1)

Oni koji žele tradicionalno, sigurno, kvalitetno… imaju samo jedno na umu prilikom kupovine namještaja – smeđa garnitura za dnevni boravak, smeđi sto za trpezariju, ormari i police u smeđoj boji drveta…

S druge strane, baš zbog njene sveprisutne u enterijerima, za što naročito vežemo namještaj iz 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, postoje i oni koji su razvili averziju prema ovoj toploj boji u strahu da će prostor izgledati mračno, zagušeno, pretrpano.

Međutim, smeđa zaista jeste idealna za opremanje enterijera koji će izgledati neutralno, toplo, suptilno, ali samo ako je koristite na pravi način.

Nekoliko ideja za uspješnu integraciju namještaja u smeđoj boji možemo izvući od skandinavaca koji je, naravno, koriste maestralno. Evo kako to oni rade.

Za odmak od retro izgleda neka vam bazična i dominatna boja u enterijeru bude bijela. Bijela i smeđa su savršen par.

smedji-namjestaj (2)

Ipak, nećete cijeli stan obojiti u bijelo, ali se potrudite da okolina oko većeg smeđeg klomada namještaja bude svjetlija. Na primjer, smeđa garnitura ili kauč će se isticati uz svijetli (bijeli, bež) tepih.

smedji-namjestaj (3)

Ako nema prirodne svjetlosti zaboravite velike komade (poput ormara) u smeđoj boji. Radije se oslučite na kauč, fotelju ili policu.

smedji-namjestaj (4)

Smeđa i siva se, uprkos mišljenju mnogih, odlično slažu. Posebno golubje siva.

smedji-namjestaj (5)

smedji-namjestaj (6)

Ako imate nekoliko smeđih komada namještaja u jednoj prostoriji neka budu što jednostavnije forme da ne bi u prostoriji dobili zagušujući efekat.

smedji-namjestaj (7)

Izvor: dominfo.ba

Vaš komentar na članak: