Zavirite u Staljinovu vilu sakrivenu u brdu iznad Sočija (VIDEO)

U Sočiju se nalazi vila lokalno poznata pod nazivom Dača. U njoj je nekada živio diktator Josif Staljin. Vila bivšeg sovjetskog diktatora Josifa Staljina jedna je od najpoznatijih atrakcija Sočija, grada domaćina završenih Zimskih olimpijskih igara.

staljinova-vila-naslovna

Nalazi se na brdu iznad grada, a fasada joj je zelena i time je još skrivenija u šumi koje je okružuje. U vili nije bilo tepiha jer je Staljin navodno volio da čuje kad mu neko prilazi. Vila je sada otvorena za javnost, ali turisti je mogu razgledati samo u grupi s turističkim vodičem. Međutim, od ljeta turisti u njoj mogu i da noće za cijenu od 270 do 470 dolara po noći.

Inače, Staljinova vila, sagrađena 1937. godine po mjeri i volji sovjetskog vođe bila je njegovo omiljeno ljetovalište, mjesto na kome je donijeo neke od najvažnijih odluka, i mjesto na kojem je umro 5. maja 1953. godine. Turistički vodiči priču o ovoj vili često počinju riječima “kada bi zidovi mogli da govore”, a potom se ispravljaju i kažu da je možda neke stvari lakše ne znati.

Dača je građena isključivo za Staljina i na njoj je primjenjena za to vrijeme najsavremenija bezbjednosna oprema, kako bi se umirila vođina paranoja. Već sam spoljašnji izgled i izrazito zelena boja nisu ni malo slučajni. Pošto je napravljena u šumi, zelena boja zidova ima kamuflažnu ulogu, pa se kuća utapa u ambijent i vrlo ju je teško uočiti, ako ne znate tačan put do nje.

Međutim, to nije bilo dovoljno da se odgovori bezbjednosnim zahtjevima. Kada je Staljin odsjedao u vili, što se često dešavalo, oko nje su se nalazila tri bezbjednosna prstena. Kožni namještaj je punjen konjskom dlakom, koja je u to vrijeme bila najbolja odbrana od metaka, a visina naslona je takva da štiti Staljinovu glavu.

U strahu od američkih špijuna i domaćih izdajnika Staljin je naredio da se za spavaći dio naprave posebne brave i ključevi, kako “radoznala” posluga ne bi mogla da ima pristup njegovoj privatnosti. Posluga je živjela u odvojenom objektu, gdje se spremala hrana, pralo posuđe i veš jer Staljin, navodno, nije volio miris hrane i buku. Pravi razlog je voda. Naime, smatrao je da zvuk tekuće vode ometa njegov um, pa tako ne bi mogao da čuje eventualnog atentatora kako se šunja.

Ko posjeti ovu pitomu tvrđavu primjetiće da su zavjese kraće nego što je to uobičajeno. One su skoro do poda, ali ga ne dodiruju. Ni to nije slučajno, jer iza tih zavjesa niko ne može da se sakrije pošto bi ga odala stopala koja vire. Zanimljivo je da su i stepenice izuzetno niske, što je opet bila Staljinova želja jer je bio reumatičar, a bolovi u koljenima i drugim zglobovima otežavali su podizanje nogu.

Prizemlje Staljinove dače sada je pretvoreno u muzej, a posjetioci mogu da vide, i što je vrlo neuobičajeno, dodirnu sve originalne predmete i eksponete koji su pripadali sovjetskom lideru. Možete sjesti u njegovu fotelju, zaviriti iza zavesa, igrati bilijar njegovim omiljenim štapom, a tu je i voštana figura u prirodnoj veličini da upotpuni doživljaj.

Ako budete imali priliku da posjetite Soči, obavezno svratite do ovog jedinstvenog mjesta koje je živi spomenik jednog diktatora.

Izvor: pressonline.rs

Vaš komentar na članak: