24/08/2016 | Uređenje,Video | Komentari

Za samo 200 eura Snežana je staru porodičnu kuću pretvorila u dom iz snova (FOTO)

Situacija u kojoj naslijediš porodičnu kuću ili vikendicu koja ti je prirasla srcu, ali nemaš novca da finansiraš njeno renoviranje nije rijetkost u Srbiji. Pronašli smo ženu koja nema čarobni štapić, ali je izvela magiju.

Snežana Mihelič je nedavno shvatila da je vikendica u kojoj je njena porodica beskrajno uživala zrela za renoviranje, ali pošto nisu neka vremena za velike investicije, riješila je da preduzme sve što je u njenoj moći da je održi, sačuva, uljepša. Ovo je njena priča.

Slankamen

Plac u Slankamenu je kupljen 1967. godine. Tada je izgledao kao brdo (taj dio se i zove Bostan brdo). Velikim trudom mog svekra koji je sam zidao kuću sada izgleda ovako. Uložio je puno truda u konfiguraciju terena da ga napravi terasasto zbog sadnje vinograda i voća. To jedna od prvih vikendica u Slankamenu. Kasnije se tu napravilo čitavo malo naselje vikendaša koji su se divno družili godinama. Sada, kako su stari otputovali na onaj svijet, vikendice nasleđuju djeca i unuci.

Svi se jako trude da put i okolina izgledaju funkcionalno, s obzirom na to da od opštine nema investiranja – nažalost. Silazak na Dunav je stepenicama, kojih ima 100 i koje smo sami izgradili.

Kuća je u osnovi oko 40 kvadratnih metara. Veliki dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom, odvojen vratima, jeste antre u kojem je kupatilo i stepenište koje vodi na sprat. Tamo su dvije sobe u potkrovlju.

S obzirom na to da je ogromni broj čokota loze, vinograd je jako veliki posao za nas koji smo zaposleni, pa samo bili prinuđeni da promjenimo izgled dvorišta. Tako da je sad puno cveća i ukrasnog žbunja, a poneki grozd i smokva nas vesele kad obilno rode, jer ne prskamo nikakvim pesticidima, kao i poneki struk paradajza…

Ovako sam sređivala donji dio kuće

Cijela kuća ima jako puno elemenata od drveta – grede i jedan dio zida od brodskog poda. S obzirom na to da je ispred jedan ogromni bor koji pravi hladovinu, istovremeno je i postalo tamno u kući. Tako da je uređenje moralo da počne od zidova.

Dva centralna zida su bila sa tapetama imitacija kamena, a jedan zid je bio skroz od drveta – brodskog poda, to je dodatno umanjivalo svjetlost.

Tako da sam prvo skinula tapete, izgletovala zidove i krenula u avanturu krečenja. Ništa naročito nisam koristila sem obične disperzije bijele sa dodatkom raznih tonera, uz pomoć raznih valjaka, sunđera, novina. Nemoguće mi je da objasnim, ali na kraju su to bili zidovi „shabby chic“ stila. Kao iz nekog zamka izgledaju. Pošto se time bavim, znala sam kako to treba da izgleda, ali kako sam prvi put radila zidove, malo sam se namučila da to i postignem, a da ne zanemarim veličinu tog prostora. Priličan broj kvadrata za krečenje… Na kraju sam ih oslikala divnim vencima od cvijeća. Izgleda romantično. Bilo mi je pravo zadovoljstvo, jer sam instruktor slikanja i redizajniranje namještaja.

Namještaj, kao i zidove drvene, prvenstveno sam dobro oprala, pa onda bojila akrilnim bojama. Najvažnija je dobra priprema podloge. Koristila sam dobre prajmere za podlogu i odlične, kvalitetne akrilne boje jednog poznatog brenda, kao i razne bajceve, a svakako i dobar lak za zaštitu je potreban kao i kvalitetan pribor, četke.

Ofarbala sam prozore u svjetloplavo. Zid od brodskog poda je bijeli. Ofarbala sam i redizajnirala vrata, kupila sam drvene lajsnice, skinula sam vrata, imitaciju tapeta drveta, ošmirglala, lajsnice drvene dodala kao ukras, kao i reljefnom pastom kroz šablon jedan lijep ornament. Bojom i voskom i promenom kvake ispala su baš lijepa i neobična.

Sto sam ošmirglala, izbajcovala i izlakirala gornju ploču, a donji dio obojila u bijelo. Bijele stolice su presvučene u boju lana. Stari firižider koji je potpuno ispravan sam takođe sredila da izgleda kao nov.

Pogledajte video:

Izvor: 24sata.rs

Vaš komentar na članak: