20/06/2016 | Uradi Sam,Video | Komentari

SKAPAVAŠ OD VRUĆINE, A NEMAŠ KLIMU? Imamo genijalno rješenje!

Zbog stalnih prijetnji poplava, 70% stanovništva Bangladeša živi u kolibama napravljenim od valovitih metalnih ploča, a većina niti nema pristup elekričnoj mreži, piše IFLScience.

banglad

Tijekom ljetnih mjeseci, te metalne kolibe praktički se pretvaraju u pećnice.

Srećom, projekt po imenu Eco-Cooler širi znanje o jeftinoj metodi koja ne zahtijeva električnu struju da bi rashladila kuće širom Bangladeša. A najbolje je to što jedva da je potrebno nešto više od od nekoliko plastičnih boca i ploča. Projekt je rezultat suradnje oglašivačke agencije Grey Dhaka i Grameen Intel Social Business Ltd-a.

Osnovni maretijal – rabljene plastične boce

A ovako radi: plastične se boce prerežu na pola te se stave u rešetku. Rešetka se zatim može postaviti preko prozora, s užim dijelovima boca okrenutim prema unutrašnjosi kuće.

Kako vjetar puše kroz boce, hladni se zrak upuhuje u kolibu. Eco-Cooler tvrdi kako se na taj način može spustiti temperatura u kući za do 5°C, iako konkretan rezultat jako ovisi o vanjskim uvjetima.

Ne samo da im ne treba nikakava struja za pogon, ovakvim se klima uređajima na dobar način iskorištavaju odbačene plastične boce. Projekt je besplatno objavljen na internetu s nadom da će na taj način doprijeti do najvećeg broja ljudi. Inicijativa se već počela koristiti u gotovo 25.000 domaćinstava.

“Nakon početnog testiranja, nacrti Eco-Coolera postavljeni su na internet kako bi ih svatko mogao besplatno skinuti”, izjavio je Syed Gousul Alam Shaon, kreativni direktor Grey Dhake. “Sirovine su lako nabavljive, te je stoga Eco-Cooler financijski učinkovito rješenje koje istodobno koristi i okolišu.”

Izvor: net.hr

Vaš komentar na članak: