Promijenite boju svog radijatora lakše nego što ste mislili (VIDEO)

Ukoliko posjedujete vještine neophodne za prefarbavanje radijatora, prionite na posao. Promjena boje vaših radijatora može u mnogome da promijeni vaše životno okruženje i samim tim unese u vaš život malo osvježenja. U ovom tekstu želimo da vas podsjetimo na sve bitne korake oko ovog posla.

farbanje-radijatora

Provjerite temperaturu radijatora

Zvučaće vam logično, ali ipak, ne zaboravite da provjerite da li su vaši radijatori hladni. Budite sigurni da su radijatori hladni tokom cijelog dana. Samo na potpuno hladnim radijatorima možete obavljati procese skidanja postojeće i nanošenja nove boje.

Uradite dobru pripremu

Dobro očistite radijator. Topla voda, deterdžent, sunđer i pamučna tkanina, biće vam dovoljni da sa svog radijatora skinete nakupljenu prljavštinu. Iznenadićete se koliko se puno prašine nakupi na vašem radijatoru u kratkom periodu između dva čišćenja. Potrudite se da skinete svu prašinu i prljavštinu prije nego što krenete u bojenje. Zaštitite okolne zidove i pod. Za ovo možete koristiti najlon, koji se prodaje u svakoj farbari, ali i stare novine ili kartone. Kada ste zaštitili okolinu, ne zaboravite da zaštitite i sebe. Obavezno navucite zaštitnu masku preko respiratornih organa, kao i zaštitne rukavice.

Sada ste spremni za početak. Finijom šmirglom skinite sve neravnine i eventualnu rđu. Trebaće vam malo vremena, ali se potrudite da cjelokupna površina radijatora bude ujednačeno išmirglana. Radijator nakon ovoga, još jednom prebrišite, najprije vlažnom, a nakon toga i suvom krpom. Tek dobro osušen radijator spreman je za nanošenje boje.

Odaberite najkvalitetnije boje i četke

Koristite specijalizovane boje za farbanje radijatora, koje su pored ostalih svojih svojstava, otporne na visoke temperature. Za početak, nanesite osnovnu boju za metal, a nakon njenog sušenja, nanesite i odabranu boju za metal.

Boju nanosite kvalitetnim četkama u vertikalnim potezima, koji prate samu liniju radijatora. Samo ćete na ovaj način imati ravnomjerno obojen radijator, bez prelaza i neravnina. Ne zaboravite da koristite četke koje su specijalno dizajnirane za farbanje radijatora. Ove četke imaju duže drške, a dio sa dlakaom kojim nanosite boju, postavljen je pod specijalnim uglom. Jedno ćete njima doći do svakog dijela radijatora i obojiti ga na adekvatan način.

Na kraju, ostavite radijator da se dobro osuši. Tek tada, sagledajte svoj radijator i vaš minuli rad. Ukoliko niste zadovoljni, slobodno nanesite još jedan sloj boje. Ne zaboravite da je radijator jednako važan dio enterijera, baš kao i vaši zidovi ili namještaj.

Izvor: 025info.rs

Vaš komentar na članak: