OD TEMELJA DO KROVA: Pogledajte kako je građena najviša zgrada na svetu (VIDEO)

Burdž Kalifa u Dubaiju dva i po puta je viša od Ajfelovog tornja i od 2010. godine, kada je zvanično otvorena, ušla je u Ginisevu knjigu rekorda kao najviša zgrada na svijetu. Megalomanske dimenzije ovog objekta najbolje ilustruje podatak da je težina upotrebljenog betona jednaka težini 100.000 slonova.

najveca-zgrada-na-svijetu (2)

U ovoj zgradi se nalaze jedni od najbržih liftova na svijetu koji se kreću brzinom od 10 metara po sekundi, jer bi u suprotnom put do najviših spratova bio beskrajno dug. Arhitekta ovog fascinantnog zdanja je Adrijan Smit, a ukupna vrijednost čak 4,1 milijardu dolara.

Mogućnost da se upišu u istoriju projektujući zgradu budućnosti pri­vukla je mnoga blistava imena iz arhitektonskog vrha današnjice.

Čast da njihov potpis nosi najviša zgrada na svijetu pripala je globalnom lideru u kreiranju ultra-visokih zdanja, čikaškom Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM), a glavni konsultant za dizajn bio je Adrian Smit (FAIA, RIBA).

Osnova je sastavljena od tri režnja i u suštini je apstrakcija pustinj­skog cvijeta Hymenocallis. Kula je komponovana od tri elementa, organizovana oko centralne srži. Modularna struktura u obliku slova Y, sa zaprekama duž svakog od tri krila, predstavlja stabilnu konfiguraciju strukture.

najveca-zgrada-na-svijetu (1)

Dvadeset i šest helikoidnih nivoa nižu se i sužavaju ka nebu. Iz njih potom izvire centralna konstrukcija, koja kulminira u vidu skulpturalnog šiljka.

Posmatrana bilo iz vazduha bilo sa zemlje, “Burž Kalifa” podsjeća na kupolaste krovove islamske arhitekture.

Pogledajte video koji prikazuje šta je sve potrebno uraditi da bi se izgradio jedan takav objekat i kako je tekao proces gradnje.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: