Nevjerovatan projekat jednog stolara: Šumska kuća od stabala i slame (FOTO)

Ben Lou, stolar iz Velike Britanije, sam je izgradio svoju kuću od drveta. Još kao dijete, puno vremena je provodio u šumama Sjevernog Saseksa, i tada se rodila ljubav i želja da jednog dana izgradi svoju kuću i preseli se u šumu.

kuca_od_drveta_2

Najprije je živio ispod cirade, pa u prikolici, da bi šesnaest godina kasnije uspjeo da napravi svoju kuću. Cilj mu je bio da živi jednostavno, a za sve životne potrebe je zarađivao baveći se tradicionalnom obradom drveta. Takođe je vodio razne kurseve o održivom upravljanju šumama i ekološkoj gradnji.

Ben je sam projektovao i izgradio kuću. To mu nije predstavljalo nikakav problem jer je godinama unazad radio sa drvetom. Izabrao je stabla u šumi, i od njih napravio okvir kuće. Zidove je izgradio od bala ječmene slame, koje je iznutra omalterisao blatom i krečnim malterom, a spolja ih zaštitio daskama od kedrovog drveta.

kuca_od_drveta_1

Električnu energiju dobija iz solarnih panela i vjetrenjača. Kotao na drva i sedam radijatora obezbjeđuje topao vazduh. Takođe je ugradio i solarne panele za zagrijavanje vode, a vodu dovodi sa lokalnog izvora. U svim toaletima se vrši kompostiranje, koje se dalje koristi za đubrenje bašte. Otpadne vode iz kupatila i kuhinje se filtriraju i ponovo koriste, a u kući postoji i sistem za sakupljanje kišnice.

kuca_od_drveta_3

Imanje je veoma privatno, ali nije izolovano. U blizini se nalazi selo u koje Ben svakodnevno odvodi svoju djecu u vrtić, brojne komšije, kao i dva hotela.

Danas Ben u ovoj kući živi srećno sa svojom suprugom, dvoje djece i psom, a na njenu izgradnju potrošio je samo 28.000 funti.

Pogledajte kako izgleda ova kuća:

Izvor: ekokuce.com

Vaš komentar na članak: