NAPRAVITE SAMI ZAMKE I PREPARATE ZA ZAŠTITU: Evo kako da se riješite komaraca za manje od 10 minuta

Svi volimo lijepo vrijeme kako bismo mogli da uživamo u prirodi, šetnji pored rijeke ili jednostavno kafi i čaši hladne limunade na terasi. Međutim, ovo uživanje vam često mogu pokvariti male napasti i ‘krvopije’ – komarci.

komarci-naslovna

Evo nekoliko genijalnih ideja uz pomoć kojih se uspješno možete riješiti komaraca, i to bez kupovine skupih preparata.

Zamka od plastične flaše

Jednostavnim trikom, za koji vam je potrebna samo jedna plastična flaša, smeđi šećer, topla voda i kvasac možete ih se riješiti jednom za svagda.

Za pravljenje ove zamke potrebno vam je:

20 dcl vode 50 grama smeđeg šećera 1 gram svježeg kvasca 1 plastična flaša od 1,5 ili 2 litre

komarci1

Isjecite vrh plastične flaše. Rastopite šećer u toploj vodi, a kada se to ohladi sipajte ga u flašu. Donji dio flaše omotajte crnom trakom ili tkaninom (crna boja takođe privlači komarce). Po površini vode pospite zdrobljeni kvasac. Isječeni vrh stavite naopako u flašu, tako da između grlića i površine tečnosti ostane malo prostora. Ovu klopku postavite blizu mjesta na kojem boravite. Komarce privlači miris fermentiranog kvasca, a kada jednom uđu u ovu klopku, nema im izlaska.

U odbijanju ovih napasti, efikasno pomaže jabukovo sirće, lavanda, cimet, ruzmarin, ulje limunske trave, čajevca… Ukoliko volite da sjedite na terasi ili u dvorištu koristite aroma lampe i štapiće s mirisom ovog bilja. Preporučuje se i da blizu vrata ili na prozor stavite tegle s biljkama koje komarci bukvalno ne podnose (peršun, menta, bosiljk, lavande…)

Prirodna sredstva u borbi protiv komaraca

U zaštiti od ujeda ovih napasti možete koristiti i prirodne preparate. Evo nekoliko prijedloga:

1. Jabukovo sirće

Ne samo da odbija komarce, već će vam pomoći i da se rashladite tokom vrelih ljetnjih dana. Takođe, doprinosi i održavanju PH vrednosti kože. Pomješajte sjeckani peršin i jabukovo sirće i ovom mješavinom namažite kožu.

2. Lavanda

Lavanda poseduje analgetična i antiseptična svojstva, te pored toga što djeluje preventivno, ublažava već postojeće iritacije i omekšava kožu. Eterična ulje lavande odličan je repelent. Potrebno je da nanesete kap na bolno mjesto. Napunite flašu sušenom lavandom, prelijte preko vrha sojinim uljem. Ostavite 40 dana da ostoji, a nakon toga procjedite i koristite. Preporučuje se i za ublažavanje svraba nakon uboda.

3. Ulje čajevca

Eterično ulje čajevca je jedno od najljekovitijih eteričnih ulja i jedno od ulja koje ima najširu upotrebu. Ulje čajevca efikasno odbija komarce, ali i mnoge druge insekte. U bocu s raspršivačem od 200 ml sipajte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destilovanom vodom. Prije upotrebe protresite, poprskajte kožu i razmažite. Po potrebi ponovite.

4. Menta

Pomješajte šoljicu vode i 25 kapi eteričnog ulja mente. Mješavinu stavite u bočicu s prskalicom i poprskajte prostoriju kad god se sjetite. Menta ima vrlo nežan i ugodan miris koji djeluje pozitivno na disajne puteve.

5. Repelent od bosiljka i votke

Šaku svježeg bosiljka prelijte s pola šaljice ključale vode. Nakon četiri sata procjedite. Pomješajte s pola kašičice vodke i sipajte u bocu s rasprišivačem. Pre upotrebe protresite i nanesite po potrebi.

Nije na odmet ponoviti i da ove male napasti privlače dezodorans i drugi kozmetički preparati. Stručnjaci kažu i da ukoliko ne želite da vam komarci pokvare šetnju izbjegavate nošenje tamne odjeće.

Šta preduzeti ukoliko se ujed komarca ipak dogodi: Prva pomoć nakon uboda komarca

Mjesto uboda komarca možete namazati sokom od aloe vere, čuvarkuće, limuna, rastvorom sode bikarbone, glinom ili istrljati korom banane. Takođe, bolno mjesto možete premazati domaćim jabukovim sirćetom, koje provjereno umanjuje svrab i bol. Neprijatan svrab efikasno otklanja i pasta za zube. Evo još nekih predloga: – Pomješajte jednake dijelove vode sa sodom bikarbonom dok ne dobijete finu pastu, pa je nanesite na bolno mjesto i pustite da deluje barem 15 minuta. – Može pomoći i mješavina meda, cimeta u prahu i malo tople vode, koju treba nanijeti direktno na mesto uboda. – Na bolno mjesto staviti ohlađene čajne kesice kamilice.

Izvor: bktvnews.com

Vaš komentar na članak: