24/11/2015 | Namještaj,Video | Komentari

Napravite magičan sto koji sija u mraku i na kojem će vam svi zavidjeti

Iako sto koji svijetli u mraku djeluje gotovo vanzemaljski, svako od vas ga može napraviti potpuno samostalno i to kod svoje kuće. Majk Voren, entuzijasta koji voli rukotvorine otkriva kako da napravite ovakvu, nesvakidašnju ploču za sto, dok nogare možete odabrati po vašoj želji i postaviti na uobičajen način.

sto-koji-sija-u-mraku

“Dosjetio sam se ovog projekta nakon što sam ugledao neobične daske od čempresa u jednoj prodavnici. Nikad ranije nisam vidio tako nešto i htio sam da napravim nešto zanimljivo od toga”, kaže Voren. Ova prirodna oštećenja na čempresovom drvetu nastala su zbog gljivice Stereum taxodii koja izaziva truljenje drveta pa tako nastaju braon džepovi u drvetu koji se voma lako mogu sastrugati.

“Kao strastveni stolar, vidio sam da se prozirna smola koristi kao zaštita za stolove i za popunjavanje rupa od čvorova. Koristio sam istu tehniku koja već dugo postoji, ali sam je učinio zanimljivijom dodavši fluoroscentni prah. Iznijeo sam sto na sunce i bio zadivljen koliko je sijao kada sam ga unijeo unutra. Bilo je gotovo kao magija koju je teško dočarati fotografijama.”

Potreban materijal:

3 daske čempresovog drveta, prirodno izrezbarenog
plavi prah koji sija u mraku
providna smola
katalizator
šrafciger
brusni papir raznih granulacija
brusilica
zaštitna oprema (rukavice, naočare)
2 papirne čaše

Način izrade:

1. Ako su ivice dasaka neobrađene, potrebno ih je išmirglati, obraditi i isjeći na jednake dužine. Zalijepite ih i ostavite da se osuše tokom noći.Da bi osigurali da daske ostanu u ravni, možete staviti par daščica ispod i iznad ploče i pričvrstiti ih.

2. Oštećeni džepovi u daskama mogu se vrlo lako ukloniti malim alatom kao što je šrafciger, a zatim očistiti kompresovanim vazduhom. Zbog prašine koja se podigne, preporučljivo je nositi prigodnu zaštitnu opremu.

3. Kada se ljepak osušio, potrebno je išmirglati površinu ploče. Možete upotrijebiti šmirgl papir granulacije 80 i mašinu za šmirglanje. Nakon šmirglanja neophodno je detaljno očistiti površinu od ostataka drveta i prašine.

4. Pošto su neke od brazdi u ploči veoma duboke ili čak prolaze kroz cijelu ploču, potrebno je oblijepiti samoljepljivim papirom donji dio i stranice ploče kako smola ne bi iscurila. Na stranice možete staviti i dve trake od deblje plastike.

5. Za tablu 100×55 cm potrebno je otprilike dvije litre providne smole i 100 g praha koji sija u mraku. Za pripremu smole (u ovom slučaju korišćena je vrsta smole koja koristi odnos 1:1 sa katalizatorom) potrebne su vam dvije papirne čaše, jedna za smolu, druga za katalizator. Imajte u vidu da imate samo 5-7 minuta dok se smola ne stegne. Cijeli proces mješanja treba da traje najviše 2 minuta. Čaše napunite jednakim količinama, a manje od polovine čaše. Dodajte dio praha u jednu od čaša i dobro izmješajte. Sjedinite sadržaj dve čaše i izmješajte.

6. Kada je smola pripremljena, polako je sipajte u brazde u ploči i povremeno promješajte sadržaj čaše kako bi prah bio jednako raspoređen. Kako drvo apsorbuje smolu, u neke brazde je potrebno sipati dve čaše. Cijeli proces traje oko sat vremena, a nakon toga potrebno je ostaviti da se preko noći ploča u potpunosti osuši, a nakon toga ukloniti samoljepljivi papir i plastiku sa donjeg dijela i stranica ploče.

7. Duž ivica gdje se nakupila malo veća količina smole, potrebno je ukloniti je (npr. skalpelom), jer će to olakšati proces šmirglanja. Nakon toga brusilicom išmirglajte cijelu površinu prvo grubljim brusnim papirom oznake 80, a zatim sve finijim, preko 120 sve do 400.

8. Na čistu površinu nanesite poliuretanski završni sloj u sjaju. Ostavite da se osuši u prostoriji sa otvorenim prozorima ili dobrom ventilacijom. Da bi se postigao visok sjaj, između slojeva poliuretanskog laka naprskajte površinu vodom i išmirglajte brusnim papirom 1200. Kada se lak osuši, ploča vašeg stola je gotova.

Sto postavite blizu prozora kako bi sakupio dovoljno sunčeve svjetlosti. U zavisnosti od toga koliko je bio izložen UV svjetlu, može da sija do 20 minuta i izgleda upečatljivo čak i u sumrak.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: