23/10/2017 | Kuće i Vile,Video | Komentari

Kuća od stakla u Švedskoj: Napravili dom koji će štediti novac! (VIDEO)

I bašta se nalazi pod staklenikom, a biljke u njemu služe za prehranu, ali i za pročišćavanje vazduha unutar kompleksa. U kući sakupljaju kišnicu, a otpadne vode filtriraju i tako navodnjavaju vrt…

kuca-od-stakla (1)

Veliko čuđenje izazvala je porodica iz okoline Stokholma u Švedskoj kada je svoju kuću stavio pod staklenik kojem je staklo debelo četiri milimetra.

Napravili su to da bi im u kući bilo toplo, a računi za grijanje mali, ali i kako bi mogli duže da uzgajaju voće i povrće u bašti koja je takođe pod staklom.

Mari Granmar i Čarls Sakiloto na tu ideju su došli vidjevši djelo švedskog arhitekte Bengta Varnea iz 70-ih godina – koncept gradnje koji je nazvao Naturhus (Nature House).

Varne je prvu takvu kuću izgradio u Stokholmu za svoju porodicu. Bila je okružena staklenikom. Koristio je prirodu kako bi kuću i baštu održavao, a otpadne vode je pročišćavao.

Sakupljao je kišnicu za kupanje, pranje sudova, veša… Biljke su mu pročišćavale vazduh unutar staklenika i obogaćivale ga, sunčevi kolektori su pohranjivali energiju u spremnicima ispod kuće, i tako dalje.

Mari i Čarls su odlučili da izgrade svoju sopstvenu verziju Naturhusa.

Pronašli su plac sa ljetnjom kućom i oko nje su instalirali staklenik koji ih je koštao oko 70.000 eura.

kuca-od-stakla (2)

Unutar staklenika napravili su centrifugalni sistem pročišćavanja otpadnih voda koji služi za navodnjavanje bašte. Dio bašte se nalazi, takođe, pod staklenikom, a u njemu im raste mediteransko bilje pa čak i smokve.

Na krovu se nalazi terasa na kojoj sada, uprkos oštroj skandinavskoj zimi, mogu sjediti tokom cijele godine.

Pogledajte kako to izgleda u videu:

Izvor: 24sata.hr

Vaš komentar na članak: