Kuća od kartona koja traje 100 godina

Karton je izuzetno potcjenjen materijal u današnjem društvu. Često se smatra dobrim samo za kutije, ali par inovativnih ideja dokazalo je da ima mnogo veću upotrebnu vrijednost nego što smo mogli pretpostaviti.

Kuća od kartona koja traje 100 godina 665 l

Dizajneri holandskog studija “Fiction Factory” proveli su četiri godine usavršavajući dizajn izuzetno čvrste i izdržljive kućice od kartona za koju tvrde da može da traje i čitav vijek.

Nazvana “Wikkelhouse”, ova kuća je napravljena od čvrstih kartonskih panela koji su lijepljeni jedan preko drugog netoksičnim ljepkom. Paneli se u 24 sloja obmotavaju oko ogromnog kalupa, a kao rezultat nastaje čvrsta i relativno dobro izolovana struktura površine pet kvadratnih metara.

Svaki segment, iliti modul, težak je pola tone i ima osnovu dimenzija 4,6 m x 1,2 m. Moduli se zatim kombinuju tako da stvore strukturu željenih dimenzija za koju nije potrebno graditi temelj. Modularan dizajn omogućuje prilagođavanje željama kupca po pitanju rasporeda i dimenzija, kao i laku i brzu izgradnju.

Kuća od kartona koja traje 100 godina (13)

Nakon isporuke modula, sklapanje kuće je izuzetno brzo, naročito u poređenju sa tradicionalnim načinom gradnje. Za spajanje modula potrebno je svega jedan do dva dana. Moduli se prekrivaju vodootpornim zaštitnim slojem pod nazivom “Miotex”, a struktura se kompletira fasadom od drvenih letvica.

Ukoliko se sloj “Miotex-a” obnavlja svakih 30 godina, može se očekivati da struktura traje i čitav vijek.

Unutrašnjost kućice obložena je panelima iverice, pružajući joj toplu, rustičnu atmosferu. Prozori mogu biti postavljeni bilo gdje, baš kao i elementi za kuhinju i kupatilo.

Kuća od kartona koja traje 100 godina (16)

“Wikkelhouse” je građena na ekološki način, sa tri puta manje štetnog uticaja na životnu okolinu u odnosu na tradicionalnu kuću. Uz to, segmenti se mogu iznova koristiti i u potpunosti reciklirati.

Cijena pojedinačnog modula iznosi približno 4.500 dolara, kompanija sada radi na dizajniranju modela koji može da funkcioniše i “van mreže”.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: