Kako se pravilno postavlja dekorativni kamen (VIDEO TUTORIJAL)

Dekoratvni kamen u enterijerima ne izlazi iz mode. Vole ga i dizajneri enterijera jer sa njim mogu da naglase zid ili jedan njegov dio. U ovom slučaju, prilikom dizajna enterijera odlučeno je da se na dio zida na koji se postavlja televizor postavi dekorativni kamen.

dekorativni-kamen (3)

Pogledajte kako je kamen zalijepljen i, naravno, obratite pažnju na krajnji rezultat.

Video-uputstvo za postavku kamena na zid:

Priprema podloge za lijepljenje kamena

Kako bi zaštitili postojeći parket, prije početka radova obavezno prekrijte podlogu kartonom i folijom. Majstori uglavnom ovu uslugu naplaćuju 1 euro po kvadratu.

Zid koji je već bio gletovan i okrečen priprema se tako što se sastruže sloj farbe u dijelu zida na koji se postavlja kamen a potom se četkom nanosi podloga. Podloga služi da se lijepak bolje uhvati za zid. U ovom primjeru korišćena je podloga Ceresit CN 94 koja pomaže boljem vezivanju ljepka i kamena.

Prije početka lijepljenja bitno je da se skine postojeća parket lajsna jer kamen treba da nalegne direktno na pod.

Postavka prvog reda kamena

Nakon definisanja šeme slaganja kamena, sve je spremno za postavku. U ovom primjeru odlučeno je da se kamen slaže smaknuto za trećinu što znači da je drugi red smaknut u odnosu na prvi za trećinu širine listele.

Ljepak treba pripremiti prema uputstvu proizvođača. Ovdje je korišćen cementni ljepak, Sika Ceram 220. Ljepak se nanosi na zid nazubljenom gletaricom. Za početak, ljepak nanesite na dio zida za prva dva, tri reda…

Vrlo je bitno pravilno postaviti prvi red listela pošto će ostali redovi pratiti upravo njega. Nakon postavke prve dvije, tri ploče, provjerite horizontalnost libelom. Ukoliko je potrebno, dodajte kliniće kako biste dobili idealno ravan pravac.

Nastavljamo u visinu

Nakon postavke cijelih listela prvog reda, nastavite slaganje drugog reda, naravno bez fuga. Listele kao što smo definisali ranije, smo smakli za jednu trećinu širine listele.

Nakon drugog, postavite i treći red… U međuvremenu, obavezno provjeravajte vertikalnost ivice zida postavljajući libelu vertikalno uz sva tri reda. Koliko je važna horizontalnost tolika je bitna i vertikalnost ivice zida od kamena.

dekorativni-kamen (1)

Ukrajanje kamena

Došao je red na ukrajanje listela na rubnim dijelovima. Izmjerite tačno potrebnu dužinu, grafitnom olovkom obilježite na kamenu mjeru i brusilicom je pažljivo isjecite. Zalijepite isječenu listelu na njeno mjesto. Ukoliko se ljepak osušio ili ga ima malo, dodajte još ljepka, i pažljivo pričvrstite listelu na zid.

Višak ljepka odstranite špaklom. Vrlo je bitno da se višak ljepka ne vidi jer u suprotnom će zid djelovati neuredno.

Istim postupkom nastavite sve do plafona.

Listele na mjestima zida gde dolaze utičnice isjecite na tačnu mjeru utičnice.

Kamen je lijep pod svijetlom

I tako je dobijen zid u kamenu koji odlično izgleda u svakom enterijeru. Nije tako komplikovano, zar ne? Ne zaboravite da kamen svoju ljepotu ističe pod dobrim osvjetljenjem. Upravo zato reflektori ili spot svjetla koja obasjavaju vaše parče zida s kamenom doprinjeće da on ispliva u prvi plan.

dekorativni-kamen (2)

Cijena dekorativnog kamena

Cijena dekorativnog kamena od gipsa kreće se od 20 do 40 eura/m2 i isporučuju se u listelama. Kamen koji je u ovom konkretnom primjeru postavljen košta 30 eura po kvadratu. Ukoliko se odlučite za prirodni kamen, budite spremni da izdvojite više novca jer cijene idu i do 100 eura/m2.

Cijena postavke kamena

Za lijepljenje kamena potrebno je izdvojiti od 8 do 10 eura/m2. U ovu cijenu uključen je sav potreban materijal za lijepljenje. Naravno, ako zasučete rukave i pratite naše uputstvo možete uštediti na ovoj stavci. Srećan rad!

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: