Kako postaviti laminat (VIDEO TUTORIJAL)

Pokušajte sami da zamjenite dotrajale podove. Prije nego što počnete sa postavljanjem laminata, morate da provjerite da li je podloga ravna, suva i čista.

postavljanje-laminata-naslovna

Ako želite sami da postavite laminat, proces i nije toliko komplikovan a osnovni alat koji će vam trebati su skalpel, gumeni čekić, ubodna testera, metar, libela.

Laminatni podovi su jeftiniji od drvenog, ne moraju da budu prikovani, ne moraju da se bruse, farbaju ili lakiraju i prilično su otporni na ogrebotine i mrlje.

Prije nego što počnete sa postavljanjem laminata, morate da provjerite da li je podloga ravna, suva i čista. Laminat možete da postavite i na stari parket ili linoleum, a kada ga kupujete uzmite 10 odsto više u odnosu na izračunatu površinu prostorije.

Proizvođači preporučuju da laminat odstoji dan ili dva u prostoriji u kojoj će biti postavljen da bi se navikao na sobnu temperaturu. Ako ga stavljate na betonsku podlogu obavezno je postavljanje parne brane koja se polaže preklopom od 20 do 30 santimetara.

Ispod laminata je neophodno postaviti foliju za prigušenje udarne buke. Istovremeno, ta folija služi za poravnavanje manjih kvržica i obezbjeđuje bolju podlogu za laminat.

Umjesto folije možete koristiti tanke ploče koje imaju mnogo bolje efekte što se tiče spriječavanja buke i ravnanja podloge. One se samo poređaju po podu i spoje samoljepljivom trakom.

Preko podloge se jednostavno ređaju ploče laminata. Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmjerena prema prozoru. S obzirom da je laminat sklon skupljanju i širenju uslijed promjene temperature neophodno je, uz zid, obezbjediti diletacioni prostor tako što ćete na to mjesto uglaviti specijalne odbojnike širine oko 10 santimetara. Odbojnike postavljate bočno i sa čela laminatne ploče.

Kod postavljanja odbojnika važno je voditi računa da plivajuće postavljen laminat ne sme dodirivati zidove, pragove, dovratke, cijevi grijanja i ostale fiksne predmete u sobi. Način spajanja laminata zavisi od proizvođača i obavezno pročitajte uputstvo.

Izvor: svetnamestaja.com

Vaš komentar na članak: