Kako napraviti samozalivajuće saksije (Tutorijal)

Postoji nekoliko savjeta kako da prepravite vaše saksije i tako ih pretvorite u samozalivajuće. Ovo će vam svakako biti od koristi, posebno ako planirate godišnji ili vikend putovanje, a nemate kome ostaviti da se brine o vašim dragim biljčicama. Ova rješenja su najpogodnija za one velike saksije koje držite vani ili na balkonu.

samozalijevajuce-kante (2)

Mali trikovi

Ispod saksija stavite malo dublje tanjiriće i napunite ih vodom. Biljka će vući onoliko vode koliko joj bude potrebno.

Iskoristite staru majicu. Izrežite majicu (ili neku drugu pamučnu tkaninu) na duge trakice, povežite ih čvorovima. Pokvasite, pa jedan kraj povezanih trakica zakopajte nekoliko centimetara u saksiju, u zemlju, a drugi kraj stavite u kantu sa vodom, koju ste smjestili odmah kraj saksije. Biljka će, kada joj bude potrebno, vući vodu iz kante preko pamučnih trakica. Trakice zaklonite od sunca i pričvrstite da ih vjetar ne oduva.

“Uradi sam” samozalivajuća saksija

Za ovu saksiju vam, u osnovi, trebaju dvije plastične kante od po 19 litara (ili slične) i komad PVC cijevi. Veće su idealne za uzgajanje paradajza, tikvica, paprika, a manje kante su odlične za začinske biljčice.

samozalijevajuce-kante (1)

Pripremite:

- dvije kante, jednu plastičnu cijev prečnika oko 2-3 cm, malu plastičnu mrežastu posudu, poklopac.

Napravite rupu na dnu jedne kante (malo veću, kao u videu) i nekoliko rupica prečnika oko 0,60 cm. Napravite i rupu prečnika oko 2 ili 3 cm za PVC cijev (u zavisnosti koliku ste izabrali).

Stavite posudicu mrežastu (ili neku plastičnu čašu sa rupicama) na dno kante. Izbušite i na poklopcu rupu prečnika oko 2 ili 3 cm (za PVC cijev). Izrežite PVC cijev kao u videu (skratite i oblikujte).

Stavite kantu sa rupama u drugu kantu, ali namjestite i PVC cijev. Napravite rupu za biljku (kuda treba da raste) na poklopcu, pa izbušite rupu za drenažu na drugoj kanti sa strane par centimetara iznad dna.

Izvor: lifepressmagazin.com

Vaš komentar na članak: