Kako da BAJAT HLJEB ponovo postane SVJEŽ? One vam otkrivaju genijalan trik! (VIDEO)

Naši stari su često imali običaj da kažu da je daleko zdravije i bolje za stomak jesti stari, bajati hljeb nego kupovati ili mjesiti svjež. Moguće je da su oni samo bili štedljivi, ali moguće je i da su znali magiju kako da tvrdi hljeb ponovo postane mekan ko duša.

bajat-hleb

Danas je trend da se čak i jučerašnji hljeb baca u đubre, a nekada su žene od starog hljeba pravile različite specijalitete. Da bi sve to bilo uspješno, potrebno je da znate kako da “popravite” bajat hljeb.

Eksperimenti sa hranom su odlična stvar, pogotovo kada vam otkrivaju načine da “vratite u život” hranu koja bi inače završila u smeću.

Namirnica koja se najčešće baca je stari hljeb. Zahvaljujući ovom jednostavnom kuhinjskom triku više ne morate da ga bacate u smeće.

Ovo je način da ga spasete.

Natopite hljeb vodom

Iako zvuči pomalo odvratno, nemojte da se obeshrabrite, jer je ovo tek prvi korak.

Stavite hljeb pod mlaz hladne vode i sačekajte dok korica ne bude natopljena.

Svakako, pripazite da mekani dio hleba ne postane premokar.

Prepecite hljeb

Upalite rernu na 150-160° C i ubacite natopljeni hljeb. Pecite od 6 do 12 minuta, u zavisnosti od toga koliko se vode nalazi u hljebu.

I to je sve!

Ovaj trik djeluje, jer se voda koju je upila korica pretvara u paru. Ovo rehidrira unutrašnjost hljeba, pa ona opet postaje mekana, a toplota iz rerne će da vam omogući hrskavu koricu spolja.

Izvor: telegraf.rs

Vaš komentar na članak: