I NJOJ TREBA PRANJE: Kako da brzo i jednostavno očistite mašinu za sudove (VIDEO)

Ako još nijednom niste temeljno oprali svoju mašinu za sudove otkako je imate u svom domu, pravo je vrijeme da joj posvetite malo pažnje. Pronašli smo za vas kratak vodič kako jednostavno ukloniti nakupljenu prljavštinu, masnoću i sapunicu iz vaše sudo mašine!

masina-sudje

Potreban materijal:

- Alkoholno sirće
- Soda bikarbona ili boraks
- Mala četkica za čišćenje ili stara četkica za zube
- Čačkalice za zube ili štapići za ražnjiće
- Platnene krpe
- Velike činije za natapanje dijelova mašine
- Odvijač

Uklonite unutrašnje fioke i držače za pribor za jelo kako biste mogli doseći unutrašnjost. Ako je potrebno, odvijačem odvojite pojedine dijelove koje je potrebno očistiti. Očistite sve odvojive dijelove tako što ćete ih namočiti u toplu sapunicu i izribati po potrebi.

Dok se pojedini dijelovi namaču, sva područja na kojima se nakupila buđ ili su se stvorile mrlje od vode pospite sodom bikarbonom i žestoko izribajte četkicom za zube. Za teško dostupne dijelove iskoristite čačkalice ili drvene štapiće. Provjerite odvode za vodu kako biste bili sigurni da su čisti od otpadaka.

Isperite četkicu za zube i umočite je u sirće kako biste time očistili gumeni rub mašine. Pobrinite se da izribate nabore u gumi kako biste uklonili sve naslage nečistoća i hrane.

Krpe natopljene sirćetom iskoristite za nježno čišćenje prednje strane i bočnih dijelova vrata, uključujući kontrolne tipke.

Vratite sve dijelove koje ste prethodno izvadili natrag u mašinu i odradite ciklus pranja samo sa sirćetom. Sirće je izvrsno sredstvo za čišćenje jer dezinfikuje, ubija plijesan i otapa naslage sapuna. Sipajte dvije šoljice na dno mašine i pokrenite program s najvišom temperaturom.

Važno! Nemojte nikada miješati sirće s izbjeljivačem prilikom pranja. Njihovim se mješanjem otpuštaju toksične pare koje mogu naštetiti vašem zdravlju. Izbjeljivače i deterdžente koji u sebi sadrže hlor nemojte koristiti na aparatima od nerđajućeg čelika jer će uništiti njihovu površinu.

Ako nakon programa sa sirćetom vaša mašina još nije čista, dodajte šoljicu sode bikarbone na dno mašine i ponovno je pokrenite.

Najbolje bi bilo da svoju mašinu čistite jednom mjesečno, i to tako da naizmjenično jedan mjesec praznu mašinu operete programom sa sirćetom, a idući sa sodom bikarbonom.

Za detaljnija upustva pogledajte video:

Izvor: jutarnji.hr

Vaš komentar na članak: