10 trikova da vam u kući bude toplo, a računi za grijanje manji

Teška je to dilema – smanjiti grijanje, smrzavati se i tako štedjeti novac ili učiniti dom ugodno toplim – što može značiti plaćanje velikih računa za grijanje i bankrot kućnog budžeta.

radiator

Postoje trikovi kako da vam u kući bude toplo, a da to ne rezultira većim troškovima. Sve što trebate napraviti je – pripaziti na ovih deset stvari:

1. Provjerite bježi li vam toplina kroz loše izolirane prozore i vrata Brtvljenje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rješavanje izlaska topline. Gumena traka duga 6 metara stoji oko 18 kuna. Ako želite malo efikasniju, tada kupite silikonsku čijih devet metara stoji oko 60 kuna.

2. Ako nemate termostat, svakako ga nabavite, vrijedi svaku kunu Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, također, mjera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj razini. Osim toga, odlična je odluka nabaviti i digitalni timer kojim možete odrediti kada će se grijanje paliti ili gasiti, odnosno pojačati ili smanjiti. Npr, namjestite ga da se upali ili pojača sat vremena prije dolaska kući, tako grijanje neće raditi cijeli dan, a u domu će biti toplo.

3. Iskoristite svu energiju koja izlazi iz radijatora Iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora, stavite reflektirajuću foliju. Tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor. Dobro je i staviti dodatnu toplinsku izolaciju iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.

4. Budite mudri s provjetravanjem kuće, da ima svježeg zraka, a toplina ne bježi Izbjegavajte držanje prozora i balkonskih vrata “na kipu” jer će vam tako toplina izlaziti, a kvaliteta zraka neće postati idealna. Umjesto toga provjetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

5. Zavjese i rolete koristite noću kako bi više topline ostalo u stanu Spuštanjem vanjskih i unutarnjih roleta toplina će se dulje zadržavati u prostoru i nije loše to napraviti noću. Tijekom dana, ako je vani sunčano, razmaknite zavjese da bi toplina sunca ulazila u dom i tako ga dodatno zagrijala.

6. Ako dimnjak ne koristite, zatvorite ga Imate li u kući dimnjake koje koristite povremeno, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za prozračivanje) jer je nekorišteni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan zrak. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora.

7. Pripazite da vam se toplina ne gubi već na startu – izolirajte kotao Ako vam je kotao za centralno grijanje u hladnom prostoru kuće, bilo bi dobro da cijevi toplinski izolirate posebnim navlakama.

8. Tijekom vrlo hladnih dana ne gasite grijanje, smanjite ga ako niste kod kuće Puno energije se troši zagrijavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom – tijekom dana na oko 20, a noću na 15 stupnjeva.

9. Ako imate parket ili pločice, zimi ih prekrijte tepihom Na pločice ili parket stavite tepih, bit će vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprječavati gubitak topline kroz hladan pod. Kada dođu topliji dani, tepih zarolajte i spremite.

10. Pazite na nešto ispred ili iznad radijatora ne ometa širenje topline prostorom Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom zraku da izlazi kroz prozor pa ju je dobro imati. Radijatore nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućuje zagrijavanje prostora pravilno.

Dodatni savjeti

Dodatno ćete zagrijati dom ako nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima. Također, neki ljudi štede na grijanju tako da za ekstremno hladnih noći na prozore stavljaju plastičnu foliju s mjehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu, prodaju je na metre i nije skupa). Ona pomaže da više topline ostane u prostoru.

Izvor: 24sata.hr

Vaš komentar na članak: