Znate li zašto tipke ‘F’ i ‘J’ na tastaturi imaju IZBOČINE? I još 4 sitnice koje garantovano niste znali!

Mnoge stvari svakodnevno upotrebljavamo, a pojma nemamo da imaju funkcije koje su nam preko potrebne! Ovo su neke od njih!

TASTATURA

f-j-tastatura

Nema dana da ne otkucate nešto na tastaturi, a sigurno ne znate zbog čega samo slova “F” i “J” imaju izbočine na sebi! Radi se o tome da su to slova gdje bi, ako pravilno kucate, trebalo da vam stoje kažiprsti obe ruke. Tako i bez gledanja u tastaturu možete da napipate pravu poziciju za prste.

OLOVKA

olovka

Ljudi često misle da rupa na poklopcu olovke služi tome da spriječi da se mastilo na olovci osuši. Međutim, razlog je sasvim drugačiji i mnogo bitniji – ta rupa umanjuje rizik od gušenja. Kada bi dijete progutalo ovaj poklopac i počelo da se guši, upravo bi ta rupa mogla da napravi razliku između života i smrti.

DŽEP NA PANTALONAMA

dzep-farmerke

Nama danas ovaj džepić ne znači baš ništa, ali nekada je to bilo mjesto za džepni sat, i idealno je služilo svrsi.

NITNE NA FARMERKAMA

nitne

Sad kad smo razjasnili svrhu džepova, moramo da se pozabavimo i nitnama na njima. Ni one danas nemaju neku posebnu svrhu, ali ako se prisjetimo skromnih početaka džinsa, sjetićemo se i da je to bila odjeća isključivo za radnike, rudare, kopače zlata i slične profesije, a nitne služe tome da ojačaju dio gdje se dešava najviše trenja i gdje najčešće dolazi do cijepanja.

METAR

metar

Znate li čemu služi rupica koja se nalazi na kraju svake metarske trake? Tome da u nju stavite ekser ili bilo kakav predmet i tako lakše obavite mjerenje. Uz to, nazubljeni krajevi služe tome da možete da ostavite trag na površini koju mjerite kada su vam ruke zauzete.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: