Volite orhideje, ali nemate novca za njih? Onda KUPITE OVU BILJKU i vaš dom će svakako zablistati

Ciklama je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, koja svojim interesantnim i jarkim cvjetovima može da obogati svaki životni prostor. Ukoliko već nemate ovu biljku u svom domu, predlažemo vam da je nabavite i unesete boju u svoj dom ovog proljeća.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pored ljubičica, ciklama se izdvaja kao jedna od najpopularnijih biljaka koje se gaje u kući tokom zime. Cvjetaju od novembra do aprila, nekada i duže, i posebno su cijenjene kao rijetke cvjetnice koje mogu donijeti živost boja u zatvorene prostore u ovom periodu godine.

U okviru roda Cyclamen nalaze se 23 vrste iz familije Primulacae koje prirodno rastu u Evropi, na Mediteranu, a posebno se ističu ciklame sa Rodosa i Kipra.

Mogu da se gaje kao sobne biljke, ali i na otvorenom, pri čemu je potrebno odabrati odgovarajuću vrstu ciklama. Na otvorenom se najčešće gaji Cyclamen hederifolium koja je otpornija i može da podnese niže temperature, dok se u cvjećarama najčešće može naći Cyclamen persicum, koja je osjetljiva na mraz i gaji se kao sobna biljka.

Zbog neobičnih cvjetova, sa laticama koje su okrenute na gore, jarkih i različitih boja, od bijele do ljubičasto-crvene, veoma su cijenjene i popularne. Prošarani listovi doprinose cjelokupnoj dekorativnosti biljke i djeluju veoma privlačno u svakom enterijeru. Često se ističe kako cvijet ciklame podsjeća na cvjetove egzotičnih orhideja, pa ih mnogi kupuju upravo zbog ove karakteristike.

Njegovanje ciklama

ciklame (2)

Foto: Pixabay

Često se dogodi da ciklame brzo nakon kupovine počnu da se suše, da im žute listovi, opadaju cvjetovi i na kraju dolazi do propadanja biljke. Kako biste to izbjegli, neophodno je da pružite odgovarajuću njegu svojoj biljci i ona će krasiti vaš dom mjesecima.

Ciklamama odgovara svijetlo mjesto, ali da nije na direktnom suncu. Najbolje pored prozora ili između prozorskih krila na istočnoj ili sjevernoj strani. Najviše joj odgovara temperatura od 10 do 16 stepeni, pa ukoliko je držite u sobi koja se grije, neka bud pozicionirana podalje od izvora toplote, na prozoru, na punom svjetlu.

Kada je u pitanju zalivanje, preporučuje se sipanje vode u tacnicu, koja se ostavi sat vremena, pa se odlije višak. Ukoliko je zalivate odozgo, onda to činite tako što sipate vodu po ivici saksije, a ne direktno na korijen biljke. Zalivajte biljku četiri puta nedeljno ili češće u zavisnosti od njene veličine i bujnosti.

Koristite uvijek odstajalu vodu ili kišnicu. Ukoliko se listovi opuste, a cvjetovi počnu da venu, znači da je biljci potrebno više vode.

Ciklami će prijati prihranjivanje kako bi što bujnije cvjetala, a preporučuje se tečno humusno đubrivo za cvjetnice na svakih 15 dana, osim u periodu mirovanja.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Većina ljudi poslije cvjetanja biljke, kada ostanu samo listovi, smatra da biljka nije dovoljno dekorativna, pa je bacaju. Međutim, ako nastavte sa njegom biljke, držite je u hladnijoj prostoriji i redovno zalivate, ona će vas nagraditi svojim raskošnim cvjetovima i sljedeće godine.

Ciklama je cvijet iskrenosti i pridaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Takođe, može značiti i snebivanje i stidljivost.

Kao izuzetno dekorativan i neobičan cvijet, ciklama može biti divan dodatak vašem domu. Možete da ih gajite u saksijama, žardinjerama ili u bašti. Njihovoj dekorativnosti će doprineti lijepa posuda u kojoj će rasti, kao i prezentacija.

Iako vam izgleda malo komplikovanije, probajte da njegujete ciklamu i ukoliko poštujete njene jednostavne zahtjeve, ona će vas višestruko nagraditi.

Izvor: dnevno.rs

Vaš komentar na članak: