VALJA ZNATI: Evo kako da popravite kućni budžet

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se riješite dugova, minusa, ili da jednostavno ‘ozdravite’ svoje financije.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Suočavanje sa situacijom

Pokušajte biti realni i sagledati svoju situaciju. Ukoliko osjećate nesigurnost znajte da niste jedini.

Sve u životu započinje prvim korakom, u ovom slučaju znači sabrati svoje prihode (lični dohodak, penzija, naknada za neki honorarni posao, dodatak i sl.), zbrojiti svoje rashode (troškove poput režija, hrane, stanarine, rate kredita, troškove prevoza, troškove školovanja i sl.) i vidjeti koliko ste stvarno u deficitu (koliko sredstava vam nedostaje za podmirenje svih vaših obveza.

Organizacija

U svakom trenutku morate znati stanje na svojim računima. Napravite tablicu i upišite u nju sve potrebne podatke i ažurirajte ih redovito. Vrlo je bitno da tačno znate svoju situaciju.

Nesigurnost koju osjećate ne mora biti proporcionalna stvarnoj situaciji već može biti posljedica neznanja.

Analiza potrošnje

Važno je znati koliko trošite i kuda odlazi vaš novac. Dobro je sve račune čuvati, upisivati u tablice sve od najvećih do najmanjih. Jedino uz ovakvu evidenciju troškova možete dobiti pravu sliku i uvidjeti gdje biste eventualno mogli uštediti.

Kupovanje iz potrebe

Neki vole da troše na odjeću, drugi na tehniku, treći na hranu itd. Kupujte samo ono što vam je potrebno.

Nemojte se zavaravati popustima i prilikama koje se ne propuštaju, sve su to slavine kroz koje iscuri vaš novac. Razmislite da li vam je neophodno, preko potrebno i neodgodivo? Je li vrijedno da na kraju mjeseca razbijate glavu zbog još većeg minusa?

Dodatni posao

Razmislite postoji li nešto što biste mogli raditi uz svoj stalni posao. Nešto u čemu ste dobri?

Nešto što možete uklopiti u svoj život. Podučavanje raznih vrsta, čuvanje djece, kuvanje, popravke, nešto kreativno, slikanje…

Sezonska sniženja i popusti

Iskoristite sezonska sniženja i popuste. Kupujte za sljedeću sezonu.

Kupujte samo ono što vam je potrebno, a nemojte sniženja i popuste koristiti kao izgovor za kupovanje još jednog para cipela, još jedne jaknice… Nemojte se stidjeti pitati za popuste i eventualne rasprodaje.

Stav prema novcu i trošenju

Generacije naših roditelja uglavnom su sa novcem postupale racionalno. Šopingholičarstvo je novijeg datuma.

Osnovno je: ne troši novac unaprijed, (ne troši ono što još nisi zaradio).

Drugo, štedi onda kada ima šta da se štedi. Razmislite i o tome da li postoji nešto bez čega možete živjeti, nešto što biste mogli prodati.

Možda bi preseljenje u manji stan predstavljalo dio rješenja (razlika novca kod prodaje, manje režije, manji troškovi održavanja). Možda manji automobil?

Zahvalnost

Budite zahvalni na onome što imate – krov nad glavom, hranu na stolu, odjeću, … I budite svjesni toga da još možete i dati.

I činite to. Ne mora to biti ništa materijalno (novac, stvari…). Možete pokloniti svoje vrijeme, svoje znanje, svoje razumijevanje.

Izvor: alo.rs

Vaš komentar na članak: