UZGOJITE BIJELI LUK: U oktobru zasadite i uvijek ćete imati dovoljnu količinu zdravog i svježeg luka!

O ljekovitosti bijelog luka ne treba previše pričati, jer on učestvuje u pripremi najzdarijih prirodnih lijekova sa kojima možemo da izliječimo mnogobrojne zdravstvene probleme!

bijeli-luk (1)

Dosta starijih osoba ga primjenjuje kako bi djelovali na krvni pritisak i održavali ga u normalnim granicama.

Možda ste nekada mogli da primjetite kako se stariji ljudi osjete na miris bijelog luka, ali to rade jer su im i ljekari preporučili da u toku dana pojedu barem jedno čehno. Nikada nemojte pojesti više od tri čehna u toku jednog dana.

Trudnice bi trebale skroz da ga izbjegavaju!

U ovom članku ćemo vam pokazati kako možete da uzgojite bijeli luk kod kuće s timm da nećete morati potrošiti ništa novca, a velika prednost je i u tom što ćete znati da je uzgojen na prirodan način, bez primjene ikakvih hemijskih sredstava.

bijeli-luk (2)

Preporučljivo je da ga počnete uzgajati u oktobru, ali da ne koristite nikakve hemikalije! Odredite pravo mjesto, a može vam u tome poslužiti i gajbica sa zemljom, odnosno ne morate ga saditi u dvorištu!

Kada ga sadite, korijen mora ići prema dole, a gledajte da pravite razmak po 20 cm između češnjaka, ipak ako nemate dovoljno mjesta, napravite razmak od 10 cm. U dubinu ćete ga zakopati na 5 cm. Zemlja mora biti mekana i dobro oćišćena od korova.

U proljeće kada bude cvjetalo, nikada nećete direktno na biljku sipati vodu, nego oko nje. Tek kada lišće postane smeđe, tada će biti spremno za branje.

Izvor: 5do12.info

Vaš komentar na članak: