Uredan dom za supermene i supermenke: kako da sredite sobu za 10 minuta (I MANJE)

Život je lakši u čistom i urednom domu! Ovo najbolje vidimo na mališanima koji ‘trenirajući’ pedantnost stiču bolje predispozicije za uspjeh kako u školi tako i na socijalnom planu.

cist-i-uredan-dom

Međutim, i starijima uredan prostor pomaže da da budu bolje koncentrisani i opušteniji…

Ako roditelji uspiju da svoju spavaću sobu urede svakog jutra pred posao, biće lakše da i kod djeteta oforme takvu naviku. Premda se čini da prije polaska u školu (posebno u jutarnju smjenu) ne može da se doda još neka obaveza na dugačak spisak, evo kratke liste koja će i vama i djeci pomoći da sve bude “pod konac”…

1. Podignite roletne.

Otkrijte prozore da dnevna svjetlost uđe i osvijetli sobu. Svjetlo će djelovati motivišuće, bolje ćete vidjeti prostoriju, posebno one stvari koje stoje ispod kreveta (skrivene ali nagomilane). Takođe, otvorite prozore i pustite svjež vazduh unutra.

2. Namjestite krevet.

Soba izgleda čistije, sređenije, onda kada namjestite krevet. Takođe, namješten krevet je mnogo bolja podloga za pakovanje i sortiranje drugih stvari. Ako želite još ljepši osjećaj, poprskajte krevet sprejom koji ste sami napravili od vode i omiljenog esencijalnog ulja. Miris će vas rasaniti.

3. Bacite smeće.

Otarasite se svih papira, papirića, omota od čokoladica i drugih grickalica… takođe, ako naletite na nešto što nije đubre a znate da više nikada neće biti korišćeno – tada bacite i to. Ukoliko postoji odjeća koju više nećete nositi sklonite je u stranu i tu gomilu obilježite “za doniranje”.

4. Sklonite odjeću na njeno mjesto.

Ono što je za pranje stavite u jednu korpu, ostalo složite na ofingere i vratite u orman ukoliko bezrazložno stoji svuda po sobi a još nije vrijeme za pranje. Takođe, ako vam je potrebna neka odjeća te je ne bi vraćali u orman odredite mjesto u sobu gde će ta odjeća stajati (na stolici, zasebnom ofingeru… ) Ako nemate mjesto za sve što vam je potrebno, morate da odrediti!

5. Sklonite igračke sa poda.

Sve igračke koje stoje razbacane po podu skupite i stavite u kutiju za igračke. Najbolje rješenje je da imate providne, plastične kutije s poklopcem na kojima jasno piše za koje su igračke (lutke, kocke, autići… ) i naravno ako u toj gomili postoji nešto što vam više ne treba – donirajte.

6. Sklonite složeno.

Pronađite mjesto gdje će stajati koje knjige, kutije s igračkama, ostale kutije ili korpe koje možda imate sa stvarima…

7. Obrišite prašinu.

Sklonite sve sa stola / noćnog stočića / polica i obrišite prašinu. Ukoliko i tu pronađete nešto van svog mjesta – eto tada prilike da i to sve pospremite za čas,

8. Zatvorite sve.

Pošto pospremite sobu zatvorite ormar, fioke, prozor… Gomilu za donaciju ponesite sa sobom iz sobe kako bi je lijepo spakovali a gomilu za pranje stavite u mašinu. Završili ste, možete da predahnete.

Izvor: lepaisrecna.rs

Vaš komentar na članak: