TRIKOVI KOJIMA MORA DA OVLADA SVAKA DOMAĆICA: Naučite kako da DUBINSKI OPERETE DASKU ZA SJECKANJE!

Jedan od najčešće korišćenih kuhinjskih predmeta zasigurno je daska za sjeckanje. Upravo jer ih toliko često koristimo važno je da ih održavamo čistima te ih s vremena na vrijeme treba temeljno oprati.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vrlo su male šanse da postoji kuhinja koja nema dasku za sjeckanje. To je jedan od onih kuhinjskih predmeta za kojim većina nas svakodnevno poseže.

Zato je važno da daska uvijek bude čista i da štetne bakterije na njoj budu uklonjene. Kada je temeljno pranje ovog kuhinjskog predmeta u pitanju, vruća voda i deterdžent jednostavno nisu dovoljna jaka kombinacija. Isto vrijedi i za mašinu za pranje suđa.

Upravo zato s vremena na vrijeme treba da koristite jače sredstvo, tačnije izbjeljivač. Sve što treba jeste da potopite dasku u izbjeljivač kako biste je sterilisali. Nakon nekoliko minuta dobro je isperite vodom i ostavite da se u potpunosti osuši.

Na taj način ćete se učinkovito riješiti bakterija i sprečiti prenos klica s daske na namirnice.

Ako ipak ne želite da koristite izbjeljivač isprobajte ovaj trik:

Sastojci:

- 2 kašike bijelog sirćeta
- 1 šoljica mlake vode
- 1 limun
- 2 kašike morske soli
- ulje za drvo, mineralno ili maslinovo ulje
- 2 krpe

Upotreba:

1. Pomješajte sirće i vodu i jedan dio krpe umočite u mješavinu pa njom dobro istrljajte i prebrišite dasku.

2. Limun presjecite na pola. Jednu polovinu umočite u so i njom dobro istrljajte dasku zadržavajući se na urezima od noževa. Umočite limun u so nekoliko puta kako bi djelovao kao piling za drvo.

3. Dasku isperite vodom i osušite krpom.

4. Drugu polovinu krpe umočite u ulje i kružnim pokretima istrljajte dasku pa na kraju višak ulja prebrišite suvom krpom. Ulje će poslužiti kao impregnacija koja štiti drvo od vode.

Izvor: zadovoljna.hr

Vaš komentar na članak: