SVI JE PRAVIMO: Greška zbog koje nam se frižider prebrzo kvari!

Frižider je jedan od najvažnijih kućanskim aparata. Nije nimalo jeftin i moramo iz budžeta izdvojiti značajnu svotu novca kada ga kupujemo stoga na njega itekako moramo paziti.

friz-naslovna

 

Jedna naša navika utiče na rad frižidera, ali potencijalnu štetu možemo spriječiti uz pomoć jednostavnog trika.

Kako ‘skladištite’ hranu u svom frižideru? Držite li možda u njemu lonac sa supom bez poklopca ili načeto voće na tanjiru? Ako ste odgovorili potvrdno, onda ste i vi ‘krivi’ za grešku zbog koje se frižider lako može pokvariti.

Naime, stručnjaci preporučuju da svu hranu držimo u zatvorenim spremnicima, a tekuće namirnice u bocama ili loncima također zaštitimo pravilnim pokrivalom. Ako ih ostavimo nepokrivene, one će ispuštati vlagu koja će preopteretiti kompresor frižidera.

Popravak ili zamjena kompresora nije nimalo jeftin postupak stoga obratite pažnju na pravilno spremanje namirnica.

SAVJETI PLUS:

Osim namirnica, za vlagu u frižideru velikim dijelom krivo je često otvaranje zbog kojeg topli zrak ulazi u unutrašnjost, ali i situacija u kojoj se frižider ne zatvara do kraja. Uvijek provjerite blokira li vam nešto vrata frižidera. Nipošto nemojte radi straha od vlage hranu držati izvan frižidera i provjerite koje namirnice obavezno morate čuvati na hladnom.

Izvor: zadovoljna.hr

Vaš komentar na članak: