SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA: Pravi način kako da ODMRZNETE MESO, a da i dalje ima SAVRŠEN UKUS

Većina ljudi izbjegava zamrzavanje mesa jer nakon odmrzavanja može se desiti da izgubi dobar ukus. Ako želite da se meso odledi na najprirodniji način, stavite ga u frižider i zaboravite na njega nekoliko sati. Kod ubrzavanja čitavog procesa pomoći će vam hladna vode i mikrotalasna pećnica.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Jela ispadaju bolja kada ih pripremate od mesa koja su na sobnoj temperaturi. Obzirom da je teško kupovati svježe meso za pripremu baš svakog obroka, neke komade mesa morati odmrznuti prije nego što ih upotrijebite.

Ovo su najbolji načini da zamrznuto meso zadrži dobar ukus i nakon odmrzavanja:

1. Hladna voda

Da odmrznete zaleđeno meso u hladnoj vodi biće vam potrebno manje vremena nego u frižideru, a hladnoća vode spriječiće pojavu opasnih bakterija u čitavom procesu. Da bi odledili meso na ovakav način, za pola kilograma piletine biće vam potrebno oko sat vremena.

Ovaj pooces zahtijeva malo više brige od odleđivanja u frižideru i mikrotalasnoj pećnici, jer vodu treba mijenjati svakih 15 minuta do pola sata. Takođe, meso treba staviti u plastičnu kesicu koja će sprečiti kontakt između vode i mesa, i tako smanjiti šanse za kvarenje mesa.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

2. Mikrotalasna pećnica

Najbrži način za odmrzavanje mesa koje ne zahtijeva previše pažnje je u mikrotalasnoj. Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici bi moglo djelimično da skuva površinski sloj mesa, što ne mora biti velik problem ako ga odmah upotrebite za pripremu jela.

Meso odmrznuto u mikrotalasnoj ne bi se smjelo da stoji sa strane, jer se u toplim dijelovima mogu stvoriti štetne bakterije. Meso nemojte zaleđivati u plastičnim i pjenastim pakovanjima, niti odleđivati u takvom pakovanju u mikrotalasnoj, jer u kontaktu s visokim temperaturama ona ispuštaju štetne čestice.

3. Odleđivanje u frižideru

Planirajte obroke unaprijed, pa meso iz zamrzivača stavite u frižider nekoliko sati prije spremanja. Odmrzavanje mesa u frižideru je najbolja i najsigurnija metoda koja postoji. Uz to, ovako odleđeno meso možete držati u frižideru još nekoliko dana prije nego što morate da ga potrošite.

Izvor: espreso.rs

Vaš komentar na članak: