Stari peškiri meki kao novi: Trik praktične domaćice uspjeva uvijek!

Mekani, poput kašmira, novi peškiri oduševljavaju svakog člana domaćinstva. No, oni nakon nekoliko pranja postaju tvrdi, suvi i grubi na dodir?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Razlog tome je što za pranje peškira u mašini stavljate previše deterdženta koji se uvuče u niti peškira i oni postaju grubi. Iako je dobro obrisati tijelo jednom nedeljno sa takvim peškirom i napraviti piling kože cijelog tijela, svakodnevna upotreba ovakvog peškira može oštetiti kožu.

Kako bi im vratili početnu mekoću, prilikom pranja u mašini dodajte čašu destilovanog biljnog sirćeta. Pazite na mjeru deterdženta koju proizvođači preporučuju za pranje određene odjeće kao i na temperaturu pranja.

Ako ste u mogućnosti, cijeli bubanj mašine napunite samo peškirima, bez drugih odijevnih predmeta. Ako niste sigurni da li je s vaših peškira ispran sav deterdžent, nakon pranja pokrenite još jedan ciklus dodatnog ispiranja i nemojte koristiti omekšivač.

Prije pranja peškira, operite bijeli veš uz izbjeljivač kako biste dezinfikovali bubanj mašine i riješili se bakterija. Peškir “prikuplja” mnoge bakterije s našeg tijela pa je dobro dezinfikovati bubanj prije pranja peškira.

Nikada ih nemojte prati na niskim temperaturama i koristite tečni deterdžent kad god ste u mogućnosti. On će se lakše rastvoriti i isprati s peškira i tako će oni ostati ili opet postati mekši na dodir.

Izvor: vecernji.hr

Vaš komentar na članak: