Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Solarne roletne koje proizvode čistu energiju u vašem stanu (FOTO+VIDEO)

Advertisement

Zahvaljujući ovom izumu i oni koji žive u stanovima mogu da proizvode čistu energiju.

solarne-roletne (1)

Ukrajinska start-up kompanija Solargaps osmislila je roletne koje se zajedno sa ugrađenim solarnim panelima pokreću u toku dana prateći Sunce. Paneli proizvode čistu energiju koja se može koristiti za napajanje malih kućnih električnih uređaja. Ovo rješenje je zgodno jer više nikada nećete biti u problemu kada nestane struje u stanu…

Iz Solargapsa ističu da se zahvaljujući ovim solarnim roletnama može smanjiti potrošnja električne energije u jednom domu i za do 70 posto, piše Designboom.

solarne-roletne (2)

Jedan kvadratni metar roletni proizvede i do 100 vati energije, što znači da se postavljanjem roletni na standardni dvokrilni prozor može proizvesti dovoljno struje u toku dana za napajanje laptopa.

solarne-roletne (3)

Ukoliko bi se Solargaps roletne postavile na sve prozore poslovnog objekta sa staklenom fasadom, tvorci ovih pametnih roletni tvrde da bi objekat mogao energetski u potpunosti da funkcioniše samostalno.

Osnivač Solargapsa, Jevgen Erik godinama je postavljao roletne ali je radio i kao građevinski radnik na izgradnji eko-kuća. Vremenom, Erik je došao na ideju da spoji roletne i solarne panele.

solarne-roletne (4)

Zahvaljujući aplikaciji možete kontrolisati roletne ali i pratiti njihovu proizvodnju energije u toku dana.

solarne-roletne (5)

Naravno, ukoliko vam je potrebno malo hladovine tokom dana možete zatvoriti roletne, ali ukoliko napustite sobu na samo pet minuta roletne će se automatski vratiti na osnovni režim u kom prate kretanje sunca.

solarne-roletne (6)

Roletne funkcionišu tako što ih priključite u utičnicu i one počinju da sunčevu energiju pretvaraju u električnu koju možete koristiti za napajanje bilo kog kućnog uređaja. Proizvedena energija se može skladištiti i u rezervnoj bateriji i iskoristiti kada vam bude potrebna.

solarne-roletne (7)

Pogledajte kako funkcionišu solarne roletne:

Izvor: gradnja.rs

loading...

Vaš komentar na članak: