Smrdi ko đavo, ali može da vam uljepša život – i imate ga kod kuće!

Od mršavljenja, preko pranja kose i sređivanja lica, pa sve do ribanja kupatila – samo jedna stvar koju sigurno imate u kući može da vam pomogne u svemu ovome. U pitanju je, naravno, magično jabukovo sirće.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Žene odavno koriste jabukovo sirće za skidanje kamenca u kadi i ribanje pločica, jer ima sjajna svojstva odstranjivanja nečistoća. Ali, da li ste znali da ova tečnost, koju inače koristite za začinjavanje salata, može da učini čuda po pitanju zdravlja i ljepote?

Mršavljenje

Najpopularniji recept za lako mršavljenje bez dijete je svakako voda s jabukovim sirćetom i medom. Za ovaj recept vam treba jedna kašičica sirovog meda, jedna kašičica jabukovog sirćeta (ako mozete da tolerišete ukus, povećati dozu na jednu veliku kašiku) i sve to umješajte u jednu čašu tople vode. Ovo pijte na prazan stomak ujutru i veoma brzo ćete primjetiti da se kilogrami tope – tako barem kažu milioni žena koje su probale ovaj recept.

Kosa

Vjerovatno ste čuli da sve više žena odbacuje šampon i balzam za kosu, i umjesto toga se okreću prirodnim sredstvima iz kuhinje. Što se pranja tiče, nije problem, jer soda bikarbona može zaista dobro da ukloni nečistoće – ali problem nastaje kada nam treba nešto da omekša kosu nakon pranja. Rješenje je, pogađate, jabukovo sirće. Jednostavno pomješajte dvije kašike sirćeta sa čašom vode i po želji dodajte par kapi eteričnog ulja radi mirisa. Ovim isperite kosu nakon pranja i vidjećete da će biti mnogo mekša i zdravija, a onaj neprijatan miris se neće zadržati. Zapravo, dok osušite kosu, u potpunosti će ispariti!

Koža

Možda vam ne zvuči provlačno ideja stavljanja sirćeta na kožu, ali ukoliko mučite muku sa mitiserima, bubuljicama i aknama – zaista bi trebalo da mu date priliku. Postoji veliki broj recepata za preparate za kožu na bazi sirćeta, a mi vam savetujemo da počnete sa laganim tonikom, koji se nanosi poslije pranja, a prije hidriranja kože. Pravi se veoma jednostavno – pomješajte jednu kašiku jabukovog sirćeta sa dvije šolje čaja po želi (kamilica ili zeleni čaj su najbolji izbor). Tupferom nanosite ovo na lice svako jutro i svako veče.

Nokti

Ukoliko spadate u onu grupu žena koje manikir treba da obavljaju same, onda obavezno pripremite bočicu jabukovog sirćeta. Naime, kako bi lak na noktima trajao što duže, neophodno je da sa nokatne ploče uklonite sve nečistoće prije nego što nanesete lak. Za to može da vam posluži aceton – ali problem je u tome što će on ujedno i da isuši nokat. Da, pogodili ste, jabukovo sirće će vam i u ovom slučaju biti najbolji saveznik! Skinite stari lak skidačem bez acetona (ili super tehnikom bez acetona) a onda na nokte nanesite malo sirćeta. Pustite da odstoji oko pet minuta, pa operite nokte i nastavite sa manikirom onako kako ste navikli. Ne samo da će lak duže trajati, već će vam ovo vremenom i izbjeliti nokatnu ploču!

Detoksikacija

Sirće se za detoksikaciju koristi na dva načina – prvi je oralno, tako što ćete ga piti svako jutro, a drugi je mnogo prijatniji, i podrazumjeva izležavanje u kadi. Jednostavno napunite kadu toplom vodom, pa dodajte sljedeće sastojke:

- šolja prirodne morske soli

- šolja zelene gline

- pola šolje jabukovog sirćeta

- 5 kapi eteričnog ulja po želji (lavanda je idealna za opuštanje)

- nekoliko grančica svježeg ruzmarina

Lezite u kadu, opustite se i ostanite tako bar pola sata. Ova kupka će vas opustiti, umiriti i izvući će sve toksine.

Izvor: 24sata.rs

Vaš komentar na članak: