PRLJAVŠTINA OSTAJE! Pet velikih grešaka koje svi radimo kad usisavamo!

Usisavanje nije velika nauka, ali svi mi dok usisavamo radimo neke propuste zbog kojih nam dom nije maksimalno dobro usisan. Saznajte kojih to 5 velikih problema radimo te ih izbjegnite kako bi vaši podovi i namještaj bili besprijekorno usisani.

usisavanje-naslovna

1. Čekamo da se kesa usisivača potpuno napuni

Neki usisivači imaju indikator koji pokazuje koliko je vrećica puna, ali najbolje je da sami provjerite stanje i zamijenite vrećicu kada je 3 četvrt puna. Na taj način usisivač će uvijek jako vuči. Koristite li usisivač bez kese, ne zaboravite očistiti dijelove na kojima se skuplja prljavština.

2. Usisavamo sa prljavim filterom

Usisavanjem nećete efikasno ukloniti alergene ako je filter pun prljavštine. Filter nije potrebno mijenjati često koliko i vrećicu, ali ako izgleda istrošeno ili je jako prljav ili pokidan, vrijeme je da ga zamijenite.

3. Ne koristimo priključke za usisivač

S gotovo svakim usisivačem dolaze i pomoćni priključci koji olakšavaju usisavanje namještaja, lampi, svjetiljki, letvica, teže dostupnih mjesta. Nemojte da vam ti vrijedni pomagači samo stoje neiskorišćeni i skupljaju prašinu već ih maksimalno iskoristite.

4. Vraćamo žicu električnog kabla u usisivač bez da je usmjeravamo

Mnogi od nas nakon usisavanja samo stisnu dugme na usisavaču i puste da se električni kabl sam vrati na svoje mjesto. Međutim, to je pogrešno jer žica može zastati, zapetljati se i tako zapeti bez da je možete vratiti skroz u usisivač niti izvući van. Uvijek držite žicu u ruci i tako je usmjeravajte da se pravilno vrati na svoje mjesto.

5. Ne čistimo četke usisivača od nakupljenih dlaka

Četka na rolnama koja se ne okreće, ni ne čisti. Šta je još više zeznuto, nakupljene dlake, vlakna i slični otpaci koji su skupe na četkama mogu uništiti motor usisivača. Zato svaki put nakon usisavanja uklonite smeće koje je zapelo na četkama.

Izvor: zadovoljna.hr

Vaš komentar na članak: