Prevruće vam je da biste zaspali? Uz ovih 10 trikova utonut ćete u san i po nepodnošljivim ljetnim temperaturama

Jeste li znali kako je za savršen san potrebno u spavaćoj sobi postići temperaturu između 16 i 21 stupnja celzijusa? Isto tako, možda će vas iznenaditi i da bi vaše uzglavlje trebalo biti nešto hladnije, kako bi vam glava bila za koji stupanj ispod temperature ostatka tijela.

spavanje-toplinski-val

Ali kako postići ove idealne uvjete ljeti, kada temperatura prelazi 35 stupnjeva i znojimo se i u hladu? Svima nam je dobro poznat osjećaj topljenja u krevetu, kada nas vlastiti znoj zalijepi za posteljinu. U tim trenutcima najradije bismo odustali od svega i iznijeli krevet na balkon, ali to donosi neke druge probleme.

Kako ne biste morali ovo ljeto provesti dijeleći krevet s noćnim životinjicama na otvorenom, ili još gore, u poluzombi stanju bez sna, pokušajte slijediti jedan od ovih primjera. Možda uz neke od trikova uspijete olakšati san tijekom toplinskog vala koji nas čeka.

1. Stavite posteljinu u zamrzivač

Nekoliko sati prije odlaska u krevet pokušajte svoju posteljinu smjestiti u zamrzivač. Najprije ju stavite u plastičnu vrećicu kako biste izbjegli lijepljenje za stijenke. Oni hrabriji mogu isto napraviti i sa svojom pidžamom.

2. Napunite termofor ledenom vodom

Vaš zimski saveznik može postati i spas tijekom ljeta. Jedno od glavnih svojstava termofora je da čuva temperaturu vode koju u njega ulijete. Napunite ga hladnom vodom i ledom i prislonite tamo gdje osjećate najveću vrućinu.

3. Držite losion za tijelo u frižideru

Prije spavanja zgodno se i namazati hladnim losionom na bazi mente ili aloe vere. Ne samo da ćete zaštititi kožu i pružiti joj njegu tijekom noći, već će vam i kombinacija hladnoće losiona i osvježavajuće mente donijeti osvježenje.

4. Tuširajte se mlakom vodom

Možda će vam se učiniti da je dobra ideja tuširati se u ledenoj vodi, ali na taj način samo ćete se još više zagrijati. Nakon izlaska iz tuša vaše će tijelo samo doživjeti dodatan šok i pokušati očuvati što više topline. Tuširajte se mlakom vodom prije odlaska u krevet i na taj način ćete sniziti temperaturu tijela.

5. Ne pokrivajte noge

Toplina dolazi od nogu, pa je važno da su nam stopala dovoljno ohlađena. Držite ih van pokrivača ili pak naslonite na paket leda.

6. Držite vrč s ledom ispred ventilatora

Ukoliko držite ventilator upaljen tijekom noći, njegov učinak možete poboljšati tako što ćete staviti vrč s ledom ispred njega. Na taj način dodatno ćete ohladiti zrak u svojoj spavaćoj sobi.

7. Isključite sve električne uređaje

Svi električni uređaji isijavaju toplinu, pa bi bilo dobro pobrinuti se da su ugašeni tijekom noći. Ovdje se također misli i na svjetla u sobi, koja bi trebala biti ugašena.

8. Izbjegavajte tešku hranu prije odlaska u krevet

Hrana bogata proteinima poželjna je tijekom dana, ali navečer može samo dodatno opteretiti vaš organizam. Neposredno prije spavanja najbolje bi bilo ne jesti ništa, ali ako vas je baš obuzela glad potrudite se da se radi o laganoj hrani poput ohlađenog voća ili hladnih juha.

9. Zatvorite prozore i pokrijte ih zavjesama

Ovaj vam se savjet možda i čini suludim, ali stručnjaci preporučuju prozračiti kuću tijekom dana, a navečer pozatvarati sve. Na taj način održat ćete temperaturu u sobi nižom, a i spriječit ćete jutarnje sunce da vas ‘opali’ ujutro najranije.

10. Spavajte sami i na što nižem položaju

Hladni zrak uvijek cirkulira niže po prostorijama, tako da je pametnije birati što niži krevet ili prebaciti madrac na pod. Isto tako, poznato je da ljudsko tijelo isijava toplinu, pa bi bilo idealno kada biste za vrijeme najjačih ljetnih vrućina spavali odvojeno od partnera.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Vaš komentar na članak: