PAŽNJA! Za ove stvari niste znali da imaju rok upotrebe!

S obzirom na kupovnu moć, postalo nam je sasvim normalno da stvari koristimo dok se ne raspadnu. A valjalo bi znati da mnoge od tih stvari i potrepština imaju rok upotrebe nakon kojeg bi ih trebalo zamijeniti novima.

upaljac-kabal-struja

Većina ljudi, na primjer, ne zna da jastuci imaju rok upotrebe od dvije do tri godine. Stvar je u tome što, s jedne strane, korišćenjem gube oblik i mogu postati štetni po zdravlje (imate li bolove u vratu poslije spavanja?), a sa druge se napune grinjama i mrtvom kožom koji nisu baš najbolja stvar za udisanje.

Slično jastucima je i sa papučama. Pošto se najčešće nose na bosu nogu, one su rasadnik gljivičnih infekcija, zbog čega bi ih trebalo zanavljati na šest mjeseci.

Sunđeri za kupanje trebalo bi da se mijenjaju na dve nedelje, a druge pufne i “ribalice” do šest mjeseci. Pošto su stalni izloženi vlazi, neminovno je da počnu da se javljaju buđi i gljivice, koji mogu da budu opasni po zdravlje. Rok upotrebe može se produžiti prokuvavanjem u vodi, ne bi li se tako ubile bakterije.

peskiri

Peškiri su takođe izloženi vlazi, zbog čega su plodno tle za razvoj bakterija. Pošto se ovaj problem ne može riješiti ni čestim pranjem i peglanjem, najbolje je koristiti ih od jedne do tri godine.

Četkice za zube bi trebalo mijenjati čim počnu da se troše, odnosno na tri mjeseca. Osim što se trenjem gubi “radni dio”, njih bi trebalo mijenjati i češće, naročito ako ste u međuvrmenu preležali grip ili prehladu.

cetkice-zubi

U našoj zemlji gotovo da nema porodice koja u kupatilu nema bočicu hidrogena. Koristimo ga dok se skroz ne potroši, a trebalo da bi ga bacimo najkasnije dva mjeseca nakon otvaranja originalnog pakovanja.

Četke za kosu trebalo bi redovno čistiti svakih nedelju dana, a zamjeniti nakon jedne godine. Ako je u pitanju četka od prirodnih materijala (životinjske dlake), nju bi trebalo zamjeniti nakon sedam do deset mjeseci.

Parfemi, kolonjske i toaletne vode imaju rok upotrebe od jedne do tri godine. Nakon tog perioda ulja koja im daju mirišljavost gube svojstva.

Cucle za bebe moraju da se mijenjaju na dve do pet nedelja, bez obzira koliko su u tom periodu korišćene. Materijal od kog se prave (lateks) lako može da se pokida, a u pukotinama se tada mogu pojaviti bakterije.

cucla-beba

Dječja sjedišta za automobile traju od šest do deset godina, pošto se plastika i pjene od kojih se prave vremenom deformišu i gube na bezbjednosti. Iz istih razloga nije dobro kupovati polovna sjedišta.

Grudnjake treba zanavljati čim počnu da gube oblik i elastičnost ili postanu preveliki ili premali, odnosno na jednu do dvije godine.

Patike za trčanje imaju rok upotrebe do jedne godine, odnosno do 500 pretrčanih kilometara. Ulošci, koji su napravljeni da nam olakšaju trčanje i smanje stres na skočne zglobe, koljena i kičmu, vremenom se istroše, zbog čega bi bilo najbolje promijeniti ih nakon tog perioda.

Rok upotrebe imaju i začini, od jedne do tri godine, pošto s vremenom gube na ukusu i mirisu, a brašno od šest do 12 mjeseci.

aparat-za-gaenje-pozara

Aparati za gašenje požara imaju rok upotrebe do 15 godina, ali ako na njima primjetite bilo kakva oštećenja (na primjer pukotine na crijevu), odmah ih odnesite kod ovlašćenih servisera.

Produžni kablovi, što malo ko zna, imaju rok upotrebe od jedne do dvije godine, u zavisnosti od kapaciteta koji trpe. Nakon tog vremena povećava se rizik od zapaljenja kablova.

Sredstva za dezinfekciju traju do tri mjeseca, nakon čega gube na snazi, a sprej protiv komaraca postaje beskoristan poslije dvije godine.

Izvor: alo.rs

Vaš komentar na članak: