Ova vrsta grijalice NAJBOLJE GRIJE, A NAJMANJE TROŠI – izaberite mudro!

Kad nastupe hladniji zimski dani, mnogi traže grijalice uz koje će dobro zagrijati prostorije. Pritom je potrebno i paziti na potrošnju ukoliko se želi izbjeći ogroman račun za potrošenu električnu energiju.

grija

Kaloriferi, uljni radijatori, konvektorski radijatori i kvarcne grijalice najčešće se mogu pronaći u ponudi jeftinijih uređaja. Ali, mnogi se pitaju – uz koju ćemo se grijalicu najbolje grijati, a da pritom potrošimo najmanje struje?

konve

Iako na internetu često možete pročitati tekstove i primijetiti marketinške trikove na temu manje efikasnih konvektorskih grijalica i energetski efikasnijih, odgovor je dosta prost, a leži u zakonima fizike. Kad je riječ o grijalicama na struju koje koriste grijače za zagrijavanje, potpuno istu količinu toplote će dati sve grijalice. Upotreba električne energije pri pretvaranju u toplinsku energiju je gotovo 100%, pa će grijalica potrošiti koliko je i deklarirano da će potrošiti kilovata.

klima

Ipak, za inverterske klima uređaje (toplinske pumpe), ne vrijedi ovo pravilo, koje mogu dati 3-4 ili preko 5 kW toplinske energije za utrošenih 1 kW snage. Najisplativije je grijanje na klima uređaj, mada i to ima svoje nedostatke.

Izvor: vrijemezavas.info

Vaš komentar na članak: