OTVORITE VRATA SREĆI: Biljka koju morate imati u domu ako želite USPJEH I ZADOVOLJSTVO

Srećni bambus (lucky bamboo) ili sobni bambus je danas standardni dio ponude skoro svih cvijećara i čest izbor mnogih kupaca. Svako od nas je bar jednom dobio ovu neobičnu biljku, bilo u buketu, bilo samostalno, a nakon saznanja da joj nije potrebna posebna njega i mnogo pažnje, sigurno je mnogima postala omiljeni dio kućnog zelenila.

Foto: Pixaby.com

Foto: Pixaby.com

Ono što vjerovatno većina ne zna, to je da ova interesantna biljka uopšte nije bambus! To je zapravo biljka koja se naziva Dracena sanderiana i svojim izgledom zaista podsjeća na bambus, što objašnjava ime kojim je popularizovana u svijetu.

Privlačnog izgleda i neobične strukture, ova višegodišnja biljka je veoma prilagodljiva i izdržljiva, što je čini izuzetno vrednom za uređivanje savremenih zatvorenih prostora u kojima veliki broj sobnih biljaka danas ne može da opstane.

Pored toga, značajnu ulogu u njenoj skorijoj ekspanziji na tržištu igra i egzotičan izgled i izrazita dekorativnost, kao i raznovrsne mogućnosti aranžiranja, bilo samostalno ili u kombinaciji sa rezanim cvijećem i drugim elementima.

Danas postoje tri osnovne forme tzv. srećnog bambusa – ravni bambus, uvijeni bambus i bambus slobodnog stila. Ove tri forme su kasnije poslužile kao osnova za razvoj niza varijeteta koji se mogu naći u prodaji.

Foto: Pixaby.com

Foto: Pixaby.com

Održavanje

Potrebno je da znate svega nekoliko informacija o ovoj interesantnoj biljci i da joj poklonite malo pažnje kako bi krasila vaš dom dugi niz godina.

• Poput rezanog cvijeća, tzv. srećni bambus se drži u vodi

• Trebalo bi mijenjati ili dolivati vodu na svakih 10 dana do dvije nedelje, jer brzo crpi hranljive materije. Koristite odstajalu vodu i napunite vazu do oko 10-ak cm visine

• Osjetljiv je na direktnu sunčevu svjetlost, koja može dovesti do promjene boje listova (postaju žuti)

• Listovi mogu da promjene boju u žutu zbog viška hlora u vodi, a ukoliko do toga dođe, odstranite ih kako bi se na njihovom mjestu razvili novi listovi

• Uspijeva u širokom rasponu temperature, otprilike od 15 do 32oC

• Prihranjivanje nije neophodno, ali možete mu dodati malo tečnog đubriva sa vremena na vrijeme

Izvor: dnevno.rs

Vaš komentar na članak: