Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Očistite kadu sa našim savjetom dok kažete keks!

Advertisement

Ako ste do sada mislili da su sinonimi za čistoću voda i sapun, moramo da vas razočaramo. Minerali u vodi tokom vremena zajedno sa sapunom stvaraju sloj prljavštine koji se taloži na kadi a koji vam je dobro poznat.

ciscenje-kade-za-minut

Sjećate li se kako je teško i naporno ukloniti ovaj sloj prljavštine? Koliko ste dugo morali trljati sredstvima za čišćenje ove naslage na kadi? To je iz tog razloga jer je većina sredstava za čišćenje blago alkalna (bazna) kako bi lakše uklanjali masnoće ali to i otežava čišćenje pomenutih naslaga sapuna i prljavštine sa kade, koji su takođe alkalni.

Da biste uspješno uklonili stvorene naslage okrenite se vinskom sirćetu! U bocu sa raspršivačem pomješajte iste količine vinskog sirćeta i tople vode. Sa tim rastvorem našpricajte kadu i ostavite da stoji 15 minuta. Nakon toga sve lagano oribajte mekanom spužvom i isperite vodom. Za još bolji učinak na spužvu nanesite malo sode bikarbone.

Drugi problem kod održavanja čistoće u kupaonici je stvaranje buđi. Buđ se stvara najčešće na fugama (spoj kade i pločica) i drugim pukotinama, zbog toga držite ih suvim i čistim. Buđ ćete lako ukloniti rastvorom izbjeljivača koji nanesite na fuge raspršivačem na boci. Ostavite sve da odstoji 15 minuta i nakon toga sve dobro isperite trljajući mekanom spužvom.

I treći problem koji vas može zadesiti je začepljenje odvoda kade. Do začepljenja može doći zbog nakupljanja masnoća i kose u odvodu. Da biste ovo prevenirali svakih nekoliko mjeseci u odvod naspite šolju sode bakarbone i šolju vinskog sirćeta. Ostavite da odstoji pet minuta i isperite vodom.

Kadu isperite vodom nakon svake upotrebe. Da biste spriječili stvaranje naslaga prljavštine i buđi kadu posušite suhom krpom.

Nakon tuširanja uključite ventilaciju da radi bar pola sata ili otvorite prozor da se kupatilo prirodno provjetri.

Izvor: nekretninebl.com

Vaš komentar na članak: