NISTE NI SVJESNI ŠTA SVE MOŽE VAŠA MIKROTALASNA RERNA: Naučite trikove koji će vam olakšati život!

Podgrijvate ručak ili večeru, grijete vodu za kafu, ali vjerovatno niste bili svjesni da mikrotalasna rerna može da vam pomogne i u održavanju biljaka.

mikrovalna

Naime, ukoliko planirate uzgoj novih sadnica, trebalo bi da zemlju najprije sterilišete u mikrotalasnoj. Stručnjaci predlažu da zemlju sipate u tankom sloju u plastični sud i da grijete – 90 sekundi po kilogramu.

Ukoliko želite da skinete poštansku markicu sa koverte, bez da je oštetite, dovoljno je da kapnete vodu na nju i da koverat “podgrijete” 10-15 sekundi.

Zagrijavanje sunđera u mikrotalasnoj rerni može da uništi čak 99,9% bakterija. Nakvasite sunđer i grijte ga jedan minut.

Isjecite stopalo sa stare čarape, pa zašijte dobro taj kraj, onda sipajte pirinač i zašijte i vrh čarape. Možete u pirinač sipati i nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande. Podgrijavajte napunjenu “čarapu” u mikrotalasnoj i tako dobijate savršen lijek za bolne mišiće.

Ukoliko vam se hljeb ubajatio i teško ga žvaćete, ubacite ga u mikrotalasnu na 20 sekundi. Možete ga prethodno umotati i u nakvašeni ubrus ili krpu, kako bi povukao vlagu i postao svjež kao da je tek pečen.

U mikrotalasnoj možete lakše da razbijete grudvice od smeđeg šećera, a možete i da, za dva minuta grijanja, osušite svježe začinsko bilje.

Da li ste znali da za samo nekoliko minuta možete da ispečete kolač i to u šolji? Sipajte u šolju dve supene kašike šećera, dvije supene kašike brašna, dvije supene kašike kakaa, jedno jaje, jednu supenu kašiku ulja i jednu supenu kašiku mlijeka. Promješajte dobro smjesu, da se razbiju sve grudvice.

Onda možete da dodate i krupno sjeckanu čokoladu i da promješate. Stavite šolju u mikrotalasnu na otprilike dva, dva i po minuta. Kolač će vjerovatno izviriti iz šolje, ali imaćete topli slatkiš za par minuta. Istresite kolač na tanjir, isjeckajte ga i servirajte sa sladoledom od vanile.

Očistite bijeli luk bez muke tako što ćete glavicu grijati 15 sekundi u mikrotalasnoj. Takođe, ukoliko treba da cijedite neko južno voće, zagrijte ga 10-15 sekundi, ali nesječeno. Tako ćete lakše iscijediti i to svaku kap iz voća.

U mikrotalasnoj rerni možete i da pečete orašasto voće. Stavite ga u činiju, dodajte malo ulja i grijte na po minut, mješajući poslije svake “seanse”. Vrijeme spremanja zavisi od tipa i količine orašastog voća koje koristite, ali procjenjuje se da je oko pet minuta dovoljno.

Izvor: dnevno.rs

Vaš komentar na članak: