Niste ni slutili šta sve možete da uzgajate na vašem balkonu! (FOTO)

Kad se govori o poljoprivredi, voćarstvu, povrtarstvu sjećate se djetinjstva zar ne? Sjećate se konstrukcija sa onim bjeličastim debelim folijama za plastenike koje reflektuju sunčeve zrake?

Svi mi želimo da se na neki makar i najmanji način povežemo sa prirodom. Česti su primjeri onih koji su napustili gradove, uložili sve što imaju u kupovinu opreme za plastenike, protiv gradne mreže, kultivatore i ostalu opremu. Ne malo domaćinstava i porodica baš na ovaj način postižu zavidne rezultate i prihode.

Među najpopularnijim namirnicama na našim prostorima nalaze se paprike, kupus, krompir, zeleniš, ali i maline, višnje, jabuke i šljive. Urbane sredine nas često odvoje od onoga što nam je najbliskije i najprirodnije – svježi vazduh, zelenilo, organska proizvodnja, tek ubrana salata na stolu, mirisan paradaiz. Evo nekoliko svježih i zelenih ideja za vašu ličnu baštu.

A kada ovo savladamo, brzo plastenike pod sunce i pravo na selo. Nema veće radosti nego kad se  vreće napune domaćim tikvicama, krompirima i paprikama. Ali to je već neka druga priča.

Mladi luk je najbolji drug pečene jagnjetine i proljećnih salata

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

1. Mladi luk

Za ovo divno proljećno povrće vam nije potrebno skoro ništa. Sačuvajte bijeli donji dio sa korjenčićima i stavite u vodu da korenčići ojačaju. Zatim ga na terasi presadite u duguljaste žardinjere i uskoro ćete uživati u bogatstvu minerala i vitamina kojim on obiluje. Pored svega mladi luk je izuzetan izvor fitohemikalija i antioksidanasa koji štite naš organizam.

Nezaobilazni crni luk nije samo začin, može biti i divno ukusno jelo ako se spremi punjen i zapečen

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

2. Luk

Alfa i omega svakog ručka, kuvanog jela, salate i najbolji drug roštilja. Ovo povrće obiluje mineralima i vitaminama, a u njegovoj korici nalazi se mnogo sumpora koji mu daje oštrinu i zbog kojeg plačemo kad ga ljuštimo. A podatak ekstra je da luk potiče iz porodice ljiljana, a porijeklo mu je južna Azija.

Ako bi sve ostale namirnice sa svijeta nestale – krompir bi nam pružio idealan hranljivi balans

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

3. Krompir

Šta se dešava kad prepolovimo slatki i običan krompir i ubodemo čačkalice u njega pri vrhovima? Pa ako ga potopimo u čašu vode i stavimo na direktno sunce krompir će pustiti žilice i korenčiće. Ovu vodu treba mijenjati na svaka dva dana i kada žilice porastu oko 10 krompir će proizvesti i klice. Kad i njima nakon potapanja u vodu porastu žilice posaditi u sud sa zemljom.

Mirišljav i aromatičan predstavnik azijske kuhinje je sjajan i u čajevima i napicima

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

4. Đumbir

Ako ste ljubitelj ovog neobičnog korijena evo kako i njega možete uzgojiti na malom prostoru. Đumbir treba potopiti u mlakoj vodi preko noći. Koren đumbira raste horizontalno tako da mu je potrebna plitka i duguljasta činija koju ćete prekriti zemljom. A ako želite više plodova možete podjieliti đumbir na nekoliko dijelova s tim što treba da su dugački makar 3 cm. Đumbir ima takozvane oči, koje ćete pri sadnji ostaviti van zemlje. Zalivati treba lagano i čuvati na toplom mjestu.

I ukras i začin, ništa ljepše nego kada se vaša kuhinjska dekoracija može pojesti!

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

5. Začinsko bilje

I za kraj ono što svi najviše volimo: bosiljak za pesto sos, mirođija za tikvice, ruzmarin za pečeno meso ili krompiriće, origano za rižota i pice, nana za napitke, grašak ili libanske sosove. Sve ovo treba kupiti u busenu i presaditi u saksije ili žardinjere. Pored to ga što divno izgleda rastjeruje insekte, a ovo bilje će biti sve lepše što ga češće koristite. Obratite pažnju da ga čupkate sa vrha kako bi dobilo na gustini i uživajte.

Nemamo više šta da dodamo sem da uživate u plodovima svog rada i vašoj ličnoj zelenoj oazi. Ideja ima još, razmilite o zelenoj salati, tikvicama i krastavcima koji rastu kao ludi i prave hlad svojim vitičastim puzanjem, čeri paradajizićima u šarenim šerpicama. Ono što sami stvorimo, posadimo i uberemo slađe je uvijek od bilo kakve kupljene, oprane i upakovane namirnice. Naš stil života u kući, stanu ili gdje god da smo čini i nas, daje primer našoj djeci i prijateljima, mlađima i starijima, a na nama je samo da probamo.

Podijelite ove korisne savjete sa prijateljima na Fejsbuku, inspirišite ih!

Izvor: likemag.com

Vaš komentar na članak: